Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania: Un fost infirmier recunoaşte că a omorât 100 de pacienţi

niels_hogel_ii_ascunde_fata_in_timpul_procesului_ce_are_loc_la_oldenburg_9_decembrie_2014.jpg

Niels Högel îi ascunde fata în timpul procesului ce are loc la Oldenburg, 9 decembrie 2014.
Niels Högel îi ascunde fata în timpul procesului ce are loc la Oldenburg, 9 decembrie 2014.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Fabian Bimmer

Autorităţile se tem că este vorba de 200 de persoane ucise. Este un proces nemaîntâlnit în Germania şi care a provocat o adevărată emoţie de-a lungul ţării.

Procesul fostului infirmier a început marţi dimineaţă cu un minut de linişte în memoria victimelor. Apoi, curtea a citit acuzaţiile ce îi sunt aduse şi l-a întrebat pe fostul infirmier dacă le consideră juste.

« Da » a răspuns acuzatul aflat în sală, cu o voce scăzută, înainte de a adăuga, aproape silabisind că recunoaşte  toate acuzaţiile ce îi sunt aduse.

Cu capul în jos şi fără nicio expresie pe chip, bărbatul în vârstă de 41 de ani a ascultat numele celor 100 de victime pe care le-a omorât citite de procurorul de şedinţă. În sală se aflau familiile şi apropiaţii celor ucişi. Din cauza numărului mare de persoane, şedinţa a avut loc într-o sala polivalentă din nord-vestul Germaniei şi nu într-un tribunal.

Familiile victimelor doresc să afle cum a fost posibil ca acest infirmier să omoare atâtea persoane, între 2000 şi 2005, în spitalele în care lucra fără ca restul angajaţilor, poliţia ori justiţia să fi reacţionat.

Toate elementele erau acolo, toate faptele cunoscute nu era nevoie să fi Sherlock Holmes pentru a înţelege că un criminal era autorul, a declarat pentru France Presse nepotul unei victime.

Fostul infirmier este deja încarcerat pe viaţă, de aproape 10 ani, pentru alte şase crime similare.  

El a explicat curţii că se droga cu analgezice pentru a face faţă presiunii serviciului – el lucra pe secţia de îngrijiri intensive.

«Stresul a fost de vină. Dar cu medicamentele pe care le lua totul i se părea mai uşor », explica acuzatul, înainte să adauge că "această meserie nu era făcută pentru el".  

Timp de cinci ani, mai întâi la spitalul din Oldenbourg apoi în cel din comuna vecină, din Delmenhorst, Niels Högel a injectat pacienţilor, intenţionat, medicamente pentru a le provoca un stop cardiac. Îi reanima, dar de cele mai multe ori fără succes.

Motivele sale: dorinţa de a arăta colegilor că este expert în tehnicile de reanimare iar apoi, din plictiseală. Victimele aveau între 34 şi 96 de ani.

Expertiza psihiatrică a stabilit că acuzatul este narcisist şi are o frică puternică de moarte.

Omul nu are remuşcări. Colegii din închisoarea în care este deţinut, susţin că fostul infirmier este mulţumit că este cel mai mare criminal pe care Germania l-a avut pe timp de pace.

Este un dosar fără precedent ce trebuie bine înţeles, a afirmat judecătorul la începutul şedinţei. Procesul ar urma să dureze cel puţin până în luna mai.

De fapt, anchetatorii vorbesc despre 200 de victime dar este imposibil să fie stabilit un număr deoarece mulţi pacienţi au fost incineraţi.

Bărbatul a fost surprins în 2005 în timp ce injecta unui pacient un produs ce nu îi fusese prescris. Fostul infirmier a fost încarcerat, ancheta deschisă şi aşa s-a ajuns la exhumarea a 134 de corpuri.

Amploarea omorurilor a şocat întreaga ţară care se întreabă care este responsabilitatea celor două spitale şi de ce nu l-au oprit în ciuda deselor reanimări şi a deceselor înregistrate în timpul turelor sale. În justiţie vor fi chemaţi să dea explicaţii şefii săi precum şi colegii.