Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Îngrijorări ecologice internaţionale legate de Jair Bolsonaro

2017-08-21t110226z_107615620_rc131d78f370_rtrmadp_3_brazil-deforestation_0.jpg

Despăduriri în bazinul Amazonului
Despăduriri în bazinul Amazonului
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Bruno Kelly

Numeroase organizaţii de protecţie a mediului înconjurător îşi exprimă neliniştea odată cu victoria lui Jair Bolsonaro la prezidenţialele din Brazilia. Acesta, ca şi Donald Trump în Statele Unite, este un climato-sceptic, iar ecologia nu face parte din programul său politic.

Jair Bolsonaro trebuie să pună pe o listă prioritară protecţia mediului înconjurător dacă vrea să relanseze economia, declară, cuvinte reluate de Agenţia France Presse, un purtător de cuvînt al Fondului mondial pentru natură. Iată doar una din organizaţiile ecologice care se exprimă în contextul venirii la putere în Brazilia a unui om care nu crede în avertismentele experţilor.

Brazilia este unul dintre plămînii planetei, datorită pădurii amazoniene, cea mai mare din lume. Ori, în ultimii 50 de ani o bună parte din acest plămîn verde, mai precis 20 la sută din el, a dispărut. Despăduririle din bazinul Amazonului au devenit o problemă internaţională pentru că riscă să creeze dezechilibre ireversibile pe planetă.

Săptămîna trecută Jair Bolsonaro a afirmat că va menţine Brazilia, dar numai cu anumite condiţii, în cadrul acordului din 2015 semnat la Paris în materie de climat. 195 de ţări s-au angajat atunci să ia măsuri pentru reducerea emisiei de gaze cu efect de seră. Între timp Statele Unite s-au retras, ceea ce reprezintă un gest total iresponsabil din partea lui Donald Trump, preşedintele unei ţări care este campion mondial în materie de poluare. Jair Bolsonaro priveşte cu suspiciune la un proiect numit "triplul A". Este vorba de crearea unui culoar ecologic transnaţional în America de sud, pornind de la Munţii Anzi pînă la Oceanul Atlantic şi trecînd prin bazinul Amazonului.

Această vastă zonă de protecţie a mediului înconjurător ar urma să lege între ele mai multe parcuri naturale, rezerve indiene şi spaţii naturale ale biodiversităţii. Ori, Jair Bolsonaro nu vede cu ochi buni crearea acestui culoar în care, probabil, multe firme internaţionale vor deja să investească şi să exploateze diverse resurse, cu protecţia, evident a noului campion al ultra-liberalismului din Brazilia.