Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


America latină: mesajul internaţional al "caravanei de migranţi"

2018-10-22t230232z_1755010914_rc173ac0b9d0_rtrmadp_3_usa-immigration-caravan_1_0.jpg

Caravana migranţilor la Tapachula, Mexic, pe 22 octombrie 2018.
Caravana migranţilor la Tapachula, Mexic, pe 22 octombrie 2018.
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Ueslei Marcelino

"O invazie" - aşa califică preşedintele Donald Trump tentativa mai multor mii de migranţi din America Centrală, originari în special din Hunduras, de a intra în Statele Unite. Caravana acestor migranţi a plecat din Honduras pe data de 13 octombrie iar în prezent se află în Mexic. Preşedintele american a trimis peste 5000 de militari la frontiera mexicană pentru a împiedica intrarea acestor migranţi pe teritoriul Statelor Unite. Încercăm să analizăm fenomenul: de fapt ce speră aceşti migranţi?

Iniţial ei au fost în jur de 7000 şi s-au pus în mişcare pentru a fugi de mizeria şi de violenţele din ţara lor, Honduras. Ei s-au lansat într-un marş de peste trei mii de kilometri, au mers întîi pe jos prin păduri tropicale şi prin cîmpuri de porumb, au recurs şi la camioane cînd li s-a oferit ocazia şi de fapt au încercat să atragă atenţia asupra situaţiei  disperate din ţara lor. Micul stat Hunduras deţine un record trist: cel mai mare număr de omucideri pe suta de mii de locuitori în timp de pace. Oamenii fug deci din cauza traficul de droguri care a devenit o teroare endemică, de cartelurile mexicane care şi-au extins dominaţia în Honduras şi de bandele ultra-violente numite "maras".

Greu de spus dacă aceşti migranţi care au pornit la drum într-un mod oarecum organizat şi-au imaginat cu adevărat că vor fi primiţi cu braţele deschise în Statele Unite. Intre timp unii dintre ei au depus cerere de azil în Mexic, cam peste 1700, relatează Agenţia France Presse. Nu este exclus ca alţii să se întoarcă din drum pentru că pînă la graniţa americană mai au de traversat deşertul mexican.

Intr-un mesaj transmis prin twitter luni dimineaţă Donald Trump afirmă că printre migranţi se află şi mulţi răufăcători, membri ai unor bande violente. Cum pe data de 6 noiembrie au loc în Statele Unite alegeri legislative de mijloc de mandat, Donald Trump îşi multiplică declaraţiile de natură să-i atragă voturi. De exemplu, el îşi exprimă intenţia de a aboli aşa-numitul "drept al solului" în virtutea căruia pot deveni cetăţeni americani copiii străini şi ai imigranţilor fără acte în regulă, dacă, aceşti copii deci, se nasc pe teritoriul Statelor Unite.

Cum democraţii par să fie mai bine poziţionaţi în perspectiva acestor alegeri, Donald Trump încearcă să-şi mobilizeze trupele şi joacă pe coarda politicii anti-migratorii.

Caravana migranţilor, care a beneficiat de un anumit ecou mediatic, pune în lumină enormele contraste care există în acest moment între emisfera sudică şi cea nordică, în general pe planetă. Caravana migranţilor mai înseamnă un avertisment: într-un fel sau altul populaţiile care suferă din cauza sărăciei, a insecurităţii şi a persecuţiilor de tot felul vor continua să se îndrepte spre ţările stabile unde există o minimă prosperitate.

Mişcări de acest gen vor continua să existe, ba chiar să se amplificie, pe o planetă a inegalităţilor cronice. Si ele vor fi legitime, aceste exoduri, atîta vreme cît umanitatea nu va găsi resurse pentru a crea echilibre economice şi sociale în spaţiul ei de viaţă. Pentru moment cei patru mii de migraţi care speră să atragă atenţia asupra lor nu reprezintă chiar o "invazie", cum spune Trump, dar nu este exclus ca în viitor vaste mişcări de populaţii să provoace dezordini şi conflicte care să fie mai aproape de sensul acestui concept.