Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Washington: schimbare de ton faţă de Ryad prin propunerea unui plan de pace în Yemen

2018-06-14t173707z_394214017_rc1cdadffe30_rtrmadp_3_yemen-security_0.jpg

Criză umanitară în Yemen.
Criză umanitară în Yemen.
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Abduljabbar Zeyad

Statele Unite cer încetarea focului în Yemen şi găsirea unui acord politic între părţile aflate în conflict. O iniţiativă de pace care are legătură cu afacerea Jamal Khashoggi. Reamintim că acest jurnalist şi dizident saudit a fost asasinat pe 2 octombrie în incinta consulatului Arabiei Saudite de la Istanbul.

Observatorii constată în primul rînd o schimbare de ton din partea Washington-ului faţă de Arabia saudită. Inainte de afacerea Khashoggi americanii nu s-au arătat prea grăbiţi cu propunerea unui plan de pace. Războiul din Yemen a fost declanşat în urmă cu trei ani şi jumătate. Pe teritoriul acestui stat se înfruntă de fapt Arabia Saudită, care se vrea lider al arabilor suniţi, şi Iranul, care este lider al arabilor şiiţi. In contextul în care Statele Unite văd în Iran principalul lor inamic în Orientul Apropiat, nu este greu de înţeles că Washington-ul nu a excelat în propuneri de pace.

După asasinarea în condiţii de barbarie absolută a jurnalistului saudit, occidentalii, inclusiv la Washington, încep să se întrebe serios dacă mai este cazul să vîndă masiv arme Arabiei saudite, şi dacă acest vechi partener al lor mai este credibil.

Să reţinem că războiul din Yemen s-a soldat pînă acum cu zece mii de morţi. Peste trei milioane de parsoane şi-au părăsit locuinţele din cauza luptelor, iar toate aceste evenimente au provocat o gravă criză umanitară.

Seful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, cere Arabiei saudite, care se află în fruntea unei coaliţii în contexul războiului din Yemen, să înceteze bombardarea zonelor locuite din această ţară. Mike Pompeo le cere însă şi rebelilor Houthis din Yemen, sprijiniţi de Iran, să nu mai lanseze rachete împotriva Arabiei saudite şi a Emiratelor arabe unite. Dacă planul american va funcţiona, peste 30 de zile ar urma să înceapă negocieri în vederea găsirii unei soluţii politice.

Executivul american se află în prezent sub presiunea Congresului care îi cere de fapt lui Donald Trump să-şi ia o anumită distanţă faţă de Ryad. Dintre principalele ţări occidentale care furnizează arme Arabiei saudite numai Germania a decis deocamdată să întrerupă acest comerţ cu efecte teribile în Yemen.