Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Austria nu va semna acordul Naţiunilor Unite privind migraţia

cancelarul_sebastian_kurz_si_vice-cancelarul_heinz-christian_strache_au_decis_sa_nu_semneze_pactul_mondial_privind_migratia.jpg

Cancelarul Sebastian Kurz si vice-cancelarul Heinz-Christian Strache au decis sa nu semneze pactul mondial privind migratia.
Cancelarul Sebastian Kurz si vice-cancelarul Heinz-Christian Strache au decis sa nu semneze pactul mondial privind migratia.
Image source: 
© Alex Halada, AFP

Documentul urmează să fie adoptat în luna decembrie la Conferinţa ONU de la Marrakech. 'Pactul global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată' a fost aprobat în luna iulie de toate cele 193 de state membre ale ONU cu excepţia SUA, ţară care s-a retras anul trecut. Pactul trebuie să primească votul final în decembrie şi vizează o mai bună protejare a refugiaţilor. Ungaria a anunţat deja că nu va ratifica acest pact iar Polonia ia în calcul o decizie similară.

Austria doreşte să îşi apere suveranitatea, a anunţat coaliţia condusă de cancelarul conservator Sebastian Kurz şi formaţiunea de extremă dreaptă FPÖ.

Partidul de extremă dreaptă ducea de câteva săptămâni o campanie pentru ca Viena să boicoteze acest text considerat ca fiind primul document internaţional ce priveşte gestionarea migraţiei.

Per ansamblu, ţările ce fac parte din ONU, cu excepţia Statelor Unite, au aprobat documentul în iulie. După câteva zile, Ungaria s-a retras din el. Guvernul maghiar al lui Viktor Orban vorbeşte despre un acord periculos care ar putea incita milioane de oameni să migreze. Polonia a intrat într-o dispută cu Comisia Europeană în legătură cu sistemul UE de redistribuire a solicitanţilor de azil pe baza unor cote obligatorii şi este posibil să nu ratifice acordul final.

Washington s-a retras la finele lui 2017, în momentul elaborării documentului pe motiv că ar conţine dispoziţii contrare politicii americane de migraţie.

Pe 10 şi 11 decembrie documentul ar urma să fie parafat definitiv în cadrul unui summit ce va avea loc la Marrakech. Austria nu va trimite niciun reprezentant la reuniune.

Austria refuză posibilitatea ca acordul să stabilească un nou drept internaţional,  a declarat vice-cancelarul  Heinz-Christan Strache, într-o conferinţă de presă.

Opoziţia austriacă a denunţat decizia acuzând guvernul că strică reputaţia ţării. Pentru eurodeputatul verzilor - Michel Reimon decizia arată că "Austria nu doar face parte dintr-un bloc estic reacţionar dar chiar îl conduce ».

Comisia Europeană a calificat regretabilă decizia Austriei, ţară ce ocupă preşedinţia Uniunii Europene până la finele anului.

Berlin a apărat acordul ce « a fost negociat timp de luni întregi şi care încearcă să găsească soluţii globale la fenomenul migraţiei ».   

Viena consideră că anumite paragrafe din document vin în contradicţie cu programul coaliţiei aflate la guvernare si care a făcut o prioritate din lupta împotriva migraţiei. Aflat la putere de aproape un an, guvernul Kurz a înăsprit condiţiile de primire a migranţilor.