Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ségolène Royal: " Ceea ce pot în sfîrşit să vă spun"...

ce-que-je-peux-enfin-dire.jpg

Sursa imaginii: 
Credit foto: Editions Fayard

In Franţa, formaţiunile de stînga îşi caută figuri emblematice în vederea alegerilor europene din mai anul viitor. In acest context socialiştii se gîndesc că doamna Ségolène Royal ar fi o "excelentă candidată". Fosta ministră a ecologiei pe vremea preşedintelui François Hollande nu s-a decis încă, dar a publicat în schimb o carte în care aruncă o privire critică asupra perioadei cît fostul său companion de viaţă s-a aflat la Palatul Elysée.

"Ce que je peux enfin vous dire" (Ceea ce pot în sfîrşit să vă spun) se intitulează această carte de 292 de pagini apărută pe 31 octombrie la Editura Fayard. Cei care au citit-o deja, cum este cazul cu un jurnalist de la cotidianul Le Monde, spun că Ségolène Royal aruncă o privire mai mult decît critică, de-a dreptul feroce asupra celor cinci ani cît François Hollande a fost preşedinte.

Probabil că o anumită dorinţă de răfuială între foşti parteneri de viaţă (care au făcut împreună şi patru copiii) s-a aflat la baza acestei cărţi. Ségolène Royal are de fapt multe de reproşat atît lui François Hollande, care la un moment dat a părăsit-o (după 29 de ani de viaţă comună) pentru a trăi cu o jurnalistă, cît şi multor colegi de partid care nu au ajutat-o în 2007, cînd s-a prezentat la alegerile prezidenţiale şi a pierdut în faţa lui Nicolas Sarkozy. Ea are motive să-i vadă pe aceşti bărbaţi misogini ca pe un clan solidar, şi ea recurge de altfel la sintagma "cercul de bărbaţi albi heterosexuali".

Firul roşu al acestei cărţi, din ce spun diverşi cronicari, este marcat de o anumită amărăciune. Pentru că Ségolène Royal a simţit pe pielea ei cît de greu le-a fost femeilor să-şi facă un loc în sfera puterii în ultimele decenii. Ea povesteşte de altfel în cartea sa cum, de mai multe ori, în faţa aşa-numitului "cerc dă bărbaţi" a fost obligată să treacă în plan secund. In 2016, de exemplu, Ségolène Royal spera să fie numită la ministerul de externe în locul lui Laurent Fabius, dar nu a fost să fie…

Lumea politică în Franţa este foarte "masculină", arată Ségolène Royal în cartea sa, unde denunţă şi sexismul acestei lumi, sexism pe care îl consideră o formă de rasism care se hrăneşte şi dintr-un fel de obscurantism. Ea dă multe detalii legate de frazele ironice sau chiar insultătoare care i-au fost adresate, inclusiv în incinta Parlamentului. Işi povesteşte dramele personale, cum a fost "trădată" de jurnalista Valérie Trierweiler, care a devenit prima doamnă la Elysée, trădată însă şi ea la rîndul ei de François Hollande care s-a îndrăgostit apoi de o actriţă.

Din exterior toate aceste evenimente ţin de genul vodevilurilor politico-amoroase, dar pentru unii protagonişti ele au fost momente de mare suferinţă. Ségolène Royal povesteşte deci, pentru că acum consideră că este momentul potrivit, cît de rănită s-a simţit în mai multe rînduri şi cît de greu i-a fost să se reconstruiască.
Va reuşi ea să revină acum în actualitatea politică în contexul alegerilor europene, pe lista socialistă? Incearcă socialiştii, a căror voce aproape că nu se mai aude în peisajul politic francez, să facă un “come back” odată cu scrutinul european?

Din ce spune presa franceză mai rezultă că în cartea sa Ségolène Royal nu este "tandră" nici cu noul preşedinte Emmanuel Macron. Ea consideră chiar că Macron riscă să repete “erorile lui Hollande”, şi defineşte în felul următor marele pericol care îl pîndeşte pe actualul lider de la Palatul Elysée “Autoritatea ţine doar un timp şi se transformă apoi în autoritarism”.