
Special Paris
Jair Bolsonaro: Brazilia îşi mută ambasada la Ierusalim
steagul_israelului_si_cel_al_braziliei_in_fata_ambasadei_braziliene_de_la_tel_aviv_28_octombrie_2018.jpg

Relaţiile dintre Brazilia şi Israel par să intre nouă eră, odată cu venirea la putere a preşedintelui de extremă dreaptă, Jair Bolsonaro.
Brazilia a fost una din ţările Americii Latine care au găzduit criminali nazişti după cel de-al Doilea Război Mondial. Spre exemplu doctorul Josef Mengele, unul dintre medicii care s-au aflat în lagărul de la Auschwitz, căutat de serviciile de informaţii israeliene, şi-a trăit în Brazilia ultimele zile din viaţă.
În 2010, când la cârmă se afla preşedintele Lula da Silva, Brazilia recunoştea Palestina ca stat. Dar cu Jair Bolsonaro, diplomaţia Braziliei vis-a-vis de Orientul Apropiat ia o turnură complet diferită.
Susţinut de evanghelişti, Bolosonaro promitea în campanie că va muta ambasada la Ierusalim. A promis şi că va închide reprezentanţa palestiniană în Brazilia, calificând palestinienii drept « terorişti ».
Iar Israel va fi printre primele ţări unde intenţionează să se deplaseze în calitate de preşedinte.
Premierul israelian i-a mulţumit pentru această recunoaştere a Ierusalimului ca şi capitală a Israel: «o etapă corectă, istorică », a scris Benjamin Netanyahu într-un comunicat.
Palestinienii cataloghează demersul provocator şi ilegal.
Este o măsură ce contravine dreptului internaţional şi nu face decât să destabilizeze regiunea, a precizat pentru France Presse o responsabilă a Organizaţiei de Eliberare a Palestinei, Hanane Achraoui.
Chestiunea amplasării de ambasade în Ierusalim este una foarte delicată. Statul evreu consideră că întregul oraş este capitala sa, pe când palestinienii speră să facă din partea de Est a oraşului, într-o bună zi, capitala viitorului lor stat.
Israel şi-a anexat Ierusalimul de Est din 1967. Comunitatea internaţională a cerut mereu ca statutul oraşului sfânt să fie negociat între cele două părţi iar ambasadele ar trebui să nu fie instalate aici până când un acord nu va fi găsit.
Preşedintele american Donald Trump a fost cel care, în decembrie 2017, a recunoscut Ierusalimul ca şi capitală a statului Israel. De atunci, preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas a rupt legătura cu administraţia Trump.
Ambasada Statelor Unite a fost transferată de la Tel Aviv la Ierusalim în luna mai. Guatemala a urmat-o.
E trist că Brazilia se alătură acestei alianţe aflate împotriva dreptului internaţional, a comentat responsabila Organizaţiei de Eliberare a Palestinei.