Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Milioane de iranieni în stradă pentru a protesta împotriva Statelor Unite

presedintele_statelor_unite_donald_trump_saluta_in_maniera_proprie_reintroducerea_sanctiunilor_la_adresa_teheranului.jpeg

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump saluta în maniera proprie reintroducerea sanctiunilor la adresa Teheranului.
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump saluta în maniera proprie reintroducerea sanctiunilor la adresa Teheranului.
Image source: 
twitter.com/realDonaldTrump

Mii de studenţi iranieni au mărşăluit duminică la Teheran împotriva Statelor Unite care reintroduc de luni sancţiunile economice. În faţa ambasadei Statelor Unite a fost ars drapelul american şi portretul preşedintelui Donald Trump. A fost marcat astfel momentul 4 noiembrie 1979 când studenţi extremişti au preluat controlul ambasadei Statelor Unite de la Teheran iar 52 de americani au fost ţinuţi ostatici timp de 444 de zile. Iar Preşedintele american Donald Trump a deturnat o frază emblematică a seriei Game of Thrones pentru a saluta restabilirea sancţiunilor împotriva Teheranului. Sâmbătă, comandantul Agenţiei pentru Securitate Externă Iraniană i-a răspuns în aceeaşi manieră.

Milioane de iranieni au luat parte duminică la protestele derulate în marile oraşe iraniene, relatează presa locală. Oamenii au jurat credinţă ayatolahului suprem al ţării, Ali Khamenei şi au cerut moartea Statelor Unite.

Practic, astfel de manifestaţii au loc anual, pentru a marca momentul luării cu asalt a ambasadei americane de la Teheran dar contextul de anul acesta este în mod particular tensionat odată cu reintroducerea sancţiunilor promovate de preşedintele Donald Trump care a decis în mai să se retragă din acordul nuclear iranian. Acordul fusese semnat în iulie 2015 între Iran şi marile puteri mondiale cu scopul reducerii activităţii nucleare. Acordul a fost încheiat în timpul preşedinţiei democratului Barack Obama şi contrasemnat de Iran, Germania, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China.

Sancţiunile ce intră acum în vigoare vizează sectorul petrolier. Un moment pe care preşedintele american Donald Trump a ţinut să îl marcheze în stil propriu - el a deturnat o frază emblematică din seria Game of Thrones.

În politică, realitatea depăşeşte des ficţiunea, scrie Le Figaro, iar Donald Trump o dovedeşte din nou. Vineri, pe contul Twitter, preşedintele a postat un afiş în care poza în costum albastru închis şi cu o cravată roşie iar textul foto era “Sanctions are coming”/ “Sancţiunile vin”. O referinţă la celebrul “Winter is coming”, titlul primului episod a seriei Game of Thrones.

Imaginea precizează că sancţiunile vin pe 5 noiembrie şi este utilizată aceeaşi tipografie precum filmul urmărit de-a lungul planetei de milioane de fani.

La rândul său, Iranul a ripostat cu un afiş postat pe Instagram şi inspirat din aceeaşi serie.

 «I will stand against you» / “Am să vă înfrunt” i-a răspuns Qasem Soleimani, comandantul Agenţiei de Securitate Externă iraniană.

i_will_stand_against_you_-_raspunsul_comandantului_agentiei_de_securitate_externa_iraniana_catre_presedintele_american_donald_trump.jpg

I will stand against you - raspunsul comandantului  Agentiei  de Securitate Externa Iraniana catre presedintele american Donald Trump.
I will stand against you - raspunsul comandantului Agentiei de Securitate Externa Iraniana catre presedintele american Donald Trump.
Image source: 
instagram.com/soleimany_ir

Realizatorii seriei susţin că preferă ca seria să nu fie deturnată în scopuri politice iar unii actori din producţie au comentat “Midterm are coming”, aluzie la alegerile ce au loc la jumătatea mandatului iar alegătorii au fost invitaţi să voteze pe 6 noiembrie.

Seria cu cele mai multe premii din istoria Emmy Awards, Game of Thrones va reveni pe ecrane în 2019, pentru un ultim sezon. Fără Donald Trump, comentează Le Figaro.