Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


New York: Începe procesul lui "El Chapo" - baronul drogurilor

joachim_el_chapo_guzman_in_timpul_extradarii_catre_statele_unite_19_ianuarie_2017.jpg

Joachim 'El Chapo' Guzman în timpul extradarii catre Statele Unite, 19 ianuarie 2017.
Joachim 'El Chapo' Guzman în timpul extradarii catre Statele Unite, 19 ianuarie 2017.
Sursa imaginii: 
HO / INTERIOR MINISTRY OF MEXICO / AFP

Este acuzat că a dirijat 25 de ani cel mai puternic cartel al drogurilor din lume: mexicanul Joaquin "El Chapo" Guzman, extrădat în Statele Unite în 2017, după ce a evadat de două ori în Mexic, va fi de luni judecat la New York. Securitatea sa a fost întărită. Este considerat de Departamentul american Antidrog drept cel mai mare traficant de droguri din istorie după columbianul Pablo Escobar, decedat în 1993.  Dacă "El Chapo" va fi condamnat, el riscă închisoare pe viaţă.

"El Chapo" are 61 de ani şi este acuzat că a condus între 1989 şi 2014 Cartelul de Sinaloa, care a expediat către Statele Unite mai bine de 154 de tone de cocaină precum şi enorme cantităţi de heroină, marijuana şi alte droguri. Valoarea estimată – 14 miliarde de dolari.

Juriul va fi selectat luni, cu uşile închise, o măsură specială ce se aplică doar criminalilor periculoşi. Numele juraţilor va rămâne secret. “El Chapo" va fi escortat de agenţi speciali zilnic la tribunal.

După apropae 4 luni de audieri, va trebui să se decidă dacă dovezile sunt suficiente pentru a-l declara pe Joaquin Guzman vinovat de 11 capete de acuzare, printre care trafic şi distribuţie de droguri, posesie de arme, spălare de bani. El a pledat nevinovat.

Joaquin Guzman a fost inculpat pentru omor dar procurorii dau asigurări că pot oricând să demonstreze că a comandat cel puţin 37 de asasinate. Procurorii susţin că deţin numeroase probe care pot dovedi vinovăţia sa pentru toate cele 11 capete de acuzare

Atât de multe încât avocaţii apărării se plâng că nu au avut timp să le examineze pe toate: circa 300.000 de pagini de documente, 117.000 înregistrări audio şi cantităţi impresionante de fotografii dar şi de imagini vídeo.

Multe documente sunt confidenţiale, precum cele cu numele asociaţilor săi, angajaţi ori rivali ce au fost invitaţi să depună mărturie în proces.

Unii beneficiază de protecţia guvernului american şi au noi identităţi. Alţii sunt în închisori speciale pentru a fi puşi la adăpost de eventuale represalii.

După ce a reuşit să evadeze de două ori în Mexic, "El Chapo" are parte de condiţii de detenţie drastice de când a ajuns în Statele Unite în ianuarie 2017 şi pe care avocaţii săi le-au tot denunţat.  

Este izolat într-o celulă fără fereastră, 23 de ore din 24. Singurele persoane autorizate să îl viziteze, după un geam, sunt avocaţii săi şi gemenele sale în vârstă de 7 ani. În schimb a fost interzis accesul soţiei sale, în vârstă de 29 de ani. Cei doi s-au căsătorit când ea avea 17 ani.

De când este încarcerat în Statele Unite, soţia sa a asistat la aproape toate audierile.

Potrivit fostului procuror Rob Heroy – un avocat ce a apărat alţi narcotraficanţi mexicanţi, procesul lui "El Chapo" ar putea costa peste 50 de milioane de dolari. Este probabil cel mai scump proces din istoria Statelor Unite, a declarat acesta pentru France Presse.

Dar chiar şi fără Guzman, cartelul său rămâne unul puternic în timp ce Statele Unite continuă să primească de la vecinul din sud importante cantităţi de droguri, în special opiacee – devenite una din principalele cauze de mortalitate în America.