Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Camerun: 79 de elevi răpiţi pe fond de agitaţii separatiste

knfxvg6wgfvfq8ujh4rj.jpeg

Preşedintele camerunez Paul Biya
Preşedintele camerunez Paul Biya
Image source: 
Credit foto: AFP

In Camerun, stat african cu ieşire la Atlantic, situat aproape de Ecuator, preşedintele Paul Biya îşi începe marţi 6 noiembrie un al şaptelea mandat consecutiv. Ceremonia de depunere a jurămîntului este însă perturbată de noi violenţe în ţara sa. Luni 5 noiembrie, în nord-vestul Camerunului au fost răpiţi 79 de elevi.

Preşedintele Biya are 85 de ani, se află la putere de 36 de ani, şi a cîştigat pe 7 octombrie alegerile pentru funcţia supremă cu peste 71 la sută din voturi. Specialiştii spun că occidentalii, şi printre ei Franţa, preferă să uite, în numele stabilităţii, că democraţia nu este chiar exemplară în Camerun, ţară numărînd peste 23 de milioane de locuitori. De fapt, bilanţul celor 36 de ani de regim politic unic începe să fie dezastruos. În nordul ţării islamiştii radicali ai sectei Boko Haram comit numeroase incursiuni, venind din Nigeria. Iar două regiuni au intrat în rebeliune secesionistă, ceea ce a provocat exodul a 300 000 de persoane.

Cotidianul Le Monde critica, la sfîrşitul lunii octombrie, o anumită complezenţă a diplomaţiei franceze faţă de preşedintele Biya şi faţă de o elită cameruneză care a pus mîna pe privilegii şi bogăţii. Situaţia pare să devină acum gravă datorită atacurilor separatiste, una dintre strategiile acestor rebeli fiind aceea de a ataca şcolile. Potrivit unor surse de pe teren, tot felul de bande armate li s-au alăturat separatiştilor anglofoni cu scopul de a jefui populaţia. Dar este pentru prima dată că în Camerun se produce o răpire de elevi în masă. Ceea ce aminteşte modul de operare al jihadiştilor Boko Haram care în 2014 au răpit, în Nigeria, 200 de fete dintr-un internat.  

Autorităţile cameruneze s-au mobilizat pentru recuperarea copiilor şi arestarea răpitorilor care rămîn pentru moment neidentificaţi. ONU reacţionează şi deplînge faptul că adolescenţi care nu au nici o vină sunt victimele unei crize pe cale de a se agrava. Autorităţile de la Yaoundé refuză orice dialog cu separatiştii din Camerun consideraţi terorişti. De la începutul acestui an 175 de militari şi 400 de civili şi-au pierdut viaţa în contextul luptelor dintre separatişti şi armată.