Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa literară: premiul Femina pentru un roman evocînd atacul de la Charlie Hebdo

pl3_0.jpg

Philippe Lançon la decernarea Premiului Femina 2018 pentru romanul sau "Le Lambeau" (Gallimard).
Philippe Lançon la decernarea Premiului Femina 2018 pentru romanul sau "Le Lambeau" (Gallimard).
Image source: 
Credit foto: Christophe Archambault / AFP

În Franţa începe sezonul premiilor literare. Seria a fost deschisă luni 5 noiembrie prin decernarea premiilor Femina. Principalul laureat este scriitorul Philippe Lançon pentru un roman în care revine asupra atentatului de la Charlie Hebdo. Un roman tulburător despre dificultatea de a se reconstrui psihologic după un atentat, pentru că Philippe Lançon a fost rănit în cursul atacului, dar a scăpat cu viaţă.

Pe data de 7 ianuarie 2015 Philippe Lançon, cronicar cultural la acea oră, se afla în redacţia  revistei umoristice Charlie Hebdo. Într-un fel el a avut o şansă enormă pentru că un glonte i-a smuls partea de jos a feţei, şi probabil că asasinii l-au considerat apoi mort. Reamintesc că 12 persoane au fost ucise atunci de terorişti, printre ele majoritatea caricaturiştilor care lucrau pentru revistă.

Philippe Lançon şi-a intitulat romanul "Le Lambeau". Am putea traduce acest titlu prin "Zdreanţa", deşi cred că în româneşte nu este chiar foarte fericită o astfel de transpunere. "Un lambeau" poate fi, în franceză, şi o bucată de piele sau de carne smulsă. În orice caz, imediat după atentat Philippe Lançon s-a simţit ca o epavă umană, drama l-a propulsat dintr-o stare în alta, l-a rupt de tot ceea ce era important pentru el pînă în momentul cînd cei doi atacatori au intrat în redacţia revistei strigînd "Allah Akbar".

Romanul său este povestea, scrisă cu un naturalism lucid, a unui om desfigurat fizic dar şi psihic, care revine la viaţă treptat şi se reconstruieşte psihologic.

Descrierea momentului cînd teroriştii încep să tragă în membrii redacţiei a impresionat multă lume în Franţa, chiar şi pe criticii cei mai severi. Cronicarul Jean Birnbaum spune următoarele, într-un articol difuzat pe postul de radio France Culture: "Philippe Lançon ridică fiecare evocare intimă la nivelul unei meditaţii universale despre timpul nostru de azi, despre exigenţele noastre, despre orbirile noastre. Renaşterea sa coincide cu o nouă manieră practică de a scrie.".

Acest roman apărut la Editura Gallimard este deja un mare succes de librărie şi s-a vîndut pînă acum în peste 110 000 de exemplare. El nu a fost însă reţinut pe lista candidaţilor premiului Goncourt, cel mai prestigios în Franţa. Bernard Pivot, preşedintele juriului care decernează premiul Goncourt consideră că romanul lui Philippe Lançon are toate calităţile, că este unul dintre cele mai bune romane apărute anul acesta, doar că… nu este unul de ficţiune. Ori, premiul Goncourt a fost creat pentru a recompensa o operă ieşită din imaginaţia unui scriitor.

Un început de polemică s-a iscat de altfel în Franţa pe această temă… Răspunsul lui Philippe Lançon a fost următorul: "Într-adevăr, eu nu am imaginat ceea ce am trăit între 7 ianuarie şi 13 noiembrie 2015. Nimic din ceea ce povestesc nu vine din imaginaţie. Dar am imaginat cum să-mi scriu şi să-mi compun romanul".

Nu este exclus, spun unii cronicari literari, ca romanul lui Philippe Lançon să mai fie recompensat şi cu premiul Renaudot, care se decernează cu o zi după Femina.

Revenind însă la premiile Femina. Ele recompensează anual şi cîte un roman străin, iar anul acesta laureatul este romanciera americană Alice McDermott pentru un roman intitulat "Ora a noua", apărut la Editura "La table ronde". Premiul Femina pentru eseu îi revine lui Elisabeth de Fontenay pentru o lucrare intitulată "Gaspard la nuit", apărută la Editura Stock.

Mult aşteptatul Goncourt va fi decernat miercuri. Pariurile literare îi sunt favorabile scriitorului David Duop pentru un roman în care evocă primul război mondial.