Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opt ţări scapă (pentru moment) de sancţiunile americane şi mai pot cumpăra petrol iranian

iran.jpg

Iranul este al 6-lea exportator de petrol si reprezintà circa 5% din productia mondialà de titei
Iranul este al 6-lea exportator de petrol si reprezintà circa 5% din productia mondialà de titei
Sursa imaginii: 
REUTERS/Raheb Homavandi/File Photo

Noile sancţiuni americane contra Iranului au intrat în vigoare pe 5 noiembrie. Potrivit administraţiei de la Washington este vorba de cele mai severe sancţiuni impuse vreodată regimului de la Teheran. Doar 8 state au primit o derogare provizorie pentru a putea să mai cumpere petrol iranian. Sectoarele bancar şi al transportului sunt şi ele afectate de noile măsuri draconiene dictate de Washington.

Sancţiunile restabilite acum de americani sunt cele care fuseseră ridicate în cadrul acordului din 2015 privind dosarul nuclear iranian. Acord din care preşedintele Donald Trump se retrăsese unilateral în luna mai. Acesta din urmă vrea să constrângă Iranul să negocieze un nou acord nuclear care să prevadă stoparea totală a programelor sale de energie nucleară şi cele referitoare la rachetele balistice. De asemenea, americanii cer Teheranului să nu mai sprijine mişcările şiite care iau parte la diverse conflicte regionale.

Obiectivul principal afişat de americani este de a reduce la zero exporturile de ţiţei ale Iranului, exporturi care reprezintă o mare parte a veniturilor obţinute de regimul de la Teheran. Reamintim că Iranul este al 6-lea exportator mondial de aur negru. Pentru moment însă, administraţia de la Washington a decis să facă 8 excepţii, 8 state care vor putea să mai cumpere petrol iranian dar pentru un timp limitat, 6 luni. Este vorba de China, India, Japonia, Coreea de sud, Italia, Grecia, Turcia şi Taiwan.

„Presiunea noastră va fi implacabilă câtă vreme regimul iranian nu va lua un viraj de 180 de grade în comportamentul său destabilizator în Orientul Apropiat” a spus Steven Mnuchin. Secretarul american al Trezoreriei a mai promis că „în cazul în care iranienii vor încerca să ocolească sancţiunile, vom continua să luăm măsuri tot mai severe pentru a le perturba activitatea. Firmele din lumea întreagă trebuie să înţeleagă că vom aplica sanţiunile de o manieră foarte strictă”. Mike Pompeo, şeful diplomaţiei americane, speră ca aceste sancţiuni să „accelereze declinul rapid al activităţii economice iraniene pe pieţele internaţionale”.

Pe lângă sancţiunile contra exporturilor de petrol iranian, pe care deci Washington vrea să le reducă la zero, 50 de bănci iraniene au fost trecute pe lista neagră a SUA. Aceeaşi soartă este rezervată şi la 200 de persoane şi vase din sectorul iranian al transportului şi energiei, unei companii aeriene, Iran Air, şi la 65 de avioane ale sale.

Israelul salută noile sancţiuni

„Iranul îşi va exporta mai departe petrolul şi nu va ţine cont de sancţiuni” a declarat la televiziunea publică preşedintele iranian Hassan Rohani. „Americanii vroiau să ne reducă la neant vânzările de petrol dar noi vom continua să-l videm. Vom sparge cu mândrie aceste sancţiuni ilegale şi injuste” a mai spus înaltul demnitar de la Teheran.

Premierul israelian Beniamin Netaniahu a salutat de partea sa „o zi istorică” în timp ce secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că speră ca „un nou acord cu Iranul să poată fi găsit”. Totodată, Washington îşi pune speranţe ca ţările UE să respecte aceste sancţiuni. Reamintim că Germania, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China, semnatare alături de SUA, ale acordului nuclear din 2015, au declarat că vor să respecte mai departe acel acord. Bruxelles caută mai departe un mecanism pentru a ocoli noile sanţiuni americane. Tara care ar urma să găzduiască această nouă entitate riscă să devină însă ţinta americanilor, motiv pentru care cei 28 nu se înţeleg pentru moment.

Economia iraniană este déjà foarte afectată de primele sancţiuni americane care au dus la prăbuşirea monedei naţioanle. De la începutul anului, valoarea dolarului american a devenit de 4 ori mai mare, lucru ce a avut un efect imediat asupra preţurilor produselor pe primă necesitate. Noile sancţiuni riscă deci să agraveze şi mai mult viaţa cotidiană a oamenilor.

Pe plan internaţional, riscul este de a asista la o explozie a preţului la petrol. Totul va depinde în fapt de 4 state. China şi India, care absorb împreună o treime din producţia iraniană de petrol, ar putea ignora sancţiunile chiar dacă pentru moment ele fac parte din ţările care mai pot cumpăra o vreme ţiţei iranian. Arabia saudită şi Rusia ar putea ele să-şi reducă producţia de petrol, lucru care ar face deci ca preţul aurului negru să devină foarte volatil în următoarele luni.

 
Opt ţări scapă de sancţiunile americane şi mai pot cumpăra petrol iranian