Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron: comemorarea primului război mondial şi pledoarii în favoarea Europei

7bc420335f965a3fc31f3585ff09491eb5db1c9f.jpg

Emmanuel Macron vizitînd un cimitir militar din regiunea Verdun, 6 noiembrie 2018
Emmanuel Macron vizitînd un cimitir militar din regiunea Verdun, 6 noiembrie 2018
Image source: 
Credit foto: AFP

In contextul celebrărilor şi comemorărilor legate centenarul primului război mondial, preşedintele francez Emmanuel Macron face noi declaraţii legate de Europa. De mai multe ori, în ultimul timp, şeful statului francez a reamintit că prima mare conflagraţie mondială a avut, printre cauzele ei, tensiunile naţionaliste.

Aflat într-un pelerinaj în estul Franţei, prin locuri unde s-au dat lupte grele în urmă cu peste o sută de ani, Emmanuel Macron încearcă să transmită mesaje întregii Europe şi să-i avertizeze de fapt pe europeni să nu repete greşelile trecutului. Intr-un interviu acordat postului de radio Europe 1 şeful statului francez s-a referit la lunga perioadă de pace care a început după al doilea război mondial, dar lansează şi un semnal de alarmă: "Ceea ce trăim acum, şi avem impresia că va dura o eternitate, este precar. Pacea Europei este precară.”

Emmanuel Macron mai constată că astăzi, pretutindeni în Europa naţionalismul este în ofensivă, şi că Europa suferă multiple fracturi din cauza curentelor naţionaliste. Citez în continuare din declaraţiile sale: “Nu avem nevoie de aceste bîlbîieli ale istoriei, avem nevoie de o Europă care să-i protejeze pe salariaţi”.

In mod evident Emmanuel Macron se află şi în campanie electorală în perspectiva alegerilor europene de anul viitor. Si probabil că sondajele, în această perspectivă, îl îngrijorează. El s-a şi referit de fapt indirect la aceste sondaje: “Trebuie să ţinem seama de temerile europenilor, temeri care riscă să se exprime la alegerile de anul viitor. Alegătorii sunt furioşi pe această Europă devenită fără îndoială prea ultra-liberală, şi care nu mai permite claselor mijlocii să aibă o viaţă bună”.

Făcînd aceste declaraţii Emmanuel Macron subliniază că nu are de loc intenţia de a-i speria şi el pe europeni. “Diatribele mele împotriva populismului, spune el, nu sunt nişte atacuri morale împotriva unor parteneri europeni”. El face aluzie aici la liderul maghiar Viktor Orban şi la cel italian Matteo Salvini pe care i-a calificat de mai multe ori drept populişti. "In nici un caz, mai spune Emmanuel Macron, nu vreau să spun că aş avea vreun dispreţ faţă de popoarele care i-au ales pe aceşti lideri, dar lupta de idei poate continua chiar şi după ce unii lideri primesc girul încrederii din partea alegătorilor lor".

In paralel cu acest periplu memorial, şi în aşteptarea zilei de 11 noiembrie cînd Emmanuel Macron va primi la Paris un mare număr de şefi de stat şi de guvern, executivul francez se vede confruntat şi cu creşterea unor nemulţumiri ale populaţiei. Mărirea preţului la carburanţi în special, ca şi stagnarea puterii de cumpărare, îi nemulţumeşte pe francezi.

Un fel de mobilizare socială este în curs împotriva măririi preţului la carburanţi, şi a fost chiar lansată propunerea unei acţiuni naţionale pe data de 17 noiembrie, cu blocarea reţelelor rutiere. Creşterea preţului la carburanţi este atît o consecinţă a scumpirii barilului de petrol, cît şi a unei fiscalităţi pe care executivul francez a adoptat-o din motive legate de protecţia mediului înconjurător. Francezii care au de făcut însă cîte 50 de kilometri pe zi pentru a se duce la locurile de muncă şi pentru a se întoarce acasă simt cum bugetul lor rezervat benzinei creşte. Seful statului francez a anunţat cîteva măsuri, printre altele un "cec energie" care ar urma să fie oferit unei bune părţi a populaţiei. In jur de patru milioane de familii cu venituri mici, care nu plătesc impozite, ar urma să primească anul viitor un "cec energie" de 150 pînă la 200 de euro.

Guvernul mai incită administraţiile locale să ofere ajutoare persoanelor care parcurg zilnic cu atomobilul între 30 şi 40 de kilometri.

Francezii mai sunt nemulţumiţi întrucît nu le creşte puterea de cumpărare. Cotidianul Le Figaro, de opoziţie, consideră că rezonanţa mediatică a periplului memorial efectuat săptămîna aceasta de Emmanuel Macron este atenuată de nemulţumirile francezilor legate de viaţa de zi cu zi.

"Rezultatele politicii mele vor veni mai tîrziu" le spune însă şeful statului francez tuturor acestor nemulţumiţi, cărora le mai reaminteşte că ambiţia sa este aceea de a reforma Franţa în profunzime. In prezent cota de popularitate a preşedintelui are cel mai scăzut nivel de la instalarea sa la Palatul Elysée. Doar 21 la sută dintre francezi sunt mulţumiţi de acţiunea sa. Emmanuel Macron nu se lasă însă destabilizat de aceste sondaje, ba chiar avertizează că încă o vreme popularitatea sa va avea de suferit.