Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Maurice Genevoix, scriitorul "Marelui Război", onorat la Panteon

000_1al9hw_0.jpg

În localitatea Eparges, pe data de 6 noiembrie 2018, Emmanuel Macron anunţă că Maurice Genevoix va fi onorat la Panteon.
În localitatea Eparges, pe data de 6 noiembrie 2018, Emmanuel Macron anunţă că Maurice Genevoix va fi onorat la Panteon.
Sursa imaginii: 
Credit foto: PHILIPPE WOJAZER / POOL / AFP

Emmanuel Macron, s-a aflat marţi 6 noiembrie la Verdun şi la Reims pentru a comemora centenarul a ceea ce francezii numesc “la Grande Guerre” (Marele Război). Verdun este locul unei teribile bătălii în cursul căreia, în 1916, între luna februarie şi decembrie, au murit în jur de 300 000 de combatanţi. Șeful statului francez a mai decis ca scriitorul Maurice Genevoix, care a scris pagini tulburătoare despre primul război mondial, să fie onorat, prin includerea numelui său în Panteon.

Maurice Genevoix este unul dintre scriitorii preferaţi ai lui Emmanuel Macron, dar şi unul dintre marii scriitori care au ştiut să capteze în paginile lor toate aspectele contradictorii ale primului război mondial: de la bravură la absurditate, de la eroism la oroare. Maurice Genevoix nu a inventat nimic, el însuşi a fost combatant, grav rănit în februarie 1915 la Eparges, localitate unde s-a oprit de altfel Emmanuel Macron pentru un moment comemorativ.

Cărţile lui Maurice Genevoix, mai precis o serie de cinci volume intitulată "Ceux de 14" (Cei din anul 1914) sunt o referinţă absolută în Franţa cînd vine vorba de primul război mondial. Autorul lor, decedat în 1980, primeşte acum, prin transferarea rămăşiţelor sale pămînteşti la Panteon, o formă supremă de recunoaştere.

Emmanuel Macron a mai declarat însă că în felul acesta întreaga naţiune franceză care a luptat în primul război mondial îşi găseşte un loc la Panteon: simpli soldaţi, ofiţeri, militari de carieră, voluntari, luptători care nu au avut nici un grad dar şi generali, precum şi femeile care s-au angajat în luptă la acea oră. Altfel spus, toţi acei oameni despre care vorbeşte scriitorul francez în cartea sa "Cei din anul 1914".

În total Franţa a pierdut un milion patru sute de mii de soldaţi în contextul primului război mondial, bilanţul total al acestei prime conflagraţii mondiale fiind de zece milioane de morţi.
Seful statului francez i-a omagiat săptămîna aceasta şi pe soldaţii din colonii mobilizaţi de Franţa la acea oră. In oraşul Reims a fost omagiată de Macron aşa-numita "armată neagră", compusă din africani aduşi din coloniile franceze, în special din Senegal. 

Franţa a mobilizat atunci şi adus pe front 200 000 de africani, dintre care 30 000 şi-au pierdut viaţa. Preşedintele statului Mali, Ibrahim Boubakar Keita, este primul şef de stat străin sosit în Franţa pentru a participa alături de Emmanuel Macron la aceste comemorări şi celebrări. Ei vor fi peste 60 pe data de 10 şi 11 noiembrie, printre ei premierul britanic Theresa May, cancelarul Germaniei Angela Merkel şi preşedintele american Donald Trump.