Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Demnitari sirieni în vizorul justiţiei franceze pentru crime împotriva umanităţii

230241_sadnaya_-_syria_detentions_0.jpg

Închisorile siriene, în special cea de la Saydnaya, au fost locuri de tortură şi barbarie
Închisorile siriene, în special cea de la Saydnaya, au fost locuri de tortură şi barbarie
Sursa imaginii: 
Credit foto: Amnesty International/Forensic Architecture

Franţa declanşează pentru prima dată o procedură judiciară împotriva a trei înalţi demnitari sirieni acuzaţi printre altele de complicitate la crime împotriva umanităţii. Franţa a emis mandate de arestare internaţionale împotriva celor trei responsabili din anturajul preşedintelui sirian Bachar al-Assad.

Cei trei sunt consideraţi direct vinovaţi de moartea, în închisorile regimului, a doi franco-sirieni, tată şi fiu, arestaţi în casa lor de la Damasc în noiembrie 2013. Cel care a fost arestat primul este Patrick Dabbagh, care avea la acea oră 20 de ani şi era student la litere. O zi mai tîrziu a fost arestat şi tatăl lui Patrick, Mazan Dabbagh care avea la acea oră 57 de ani. După toate probabiliţile cei doi au fost torturaţi şi ucişi într-o închisoare de trist renume de lîngă Damasc. De altfel regimul a recunoscut moartea lor, cu precizarea că atît fiul cît şi tatăl ar fi murit din cauza unui stop cardiac.

Justiţia franceză a fost alertată de membrii familiei Dabbagh care trăiesc în Franţa. Acuzaţiile aduse celor trei demnitari sunt formulate astfel, citez din cotidianul Libération: "complicitate la acte de tortură, complicitate la dispariţii forţate, complicitate la crime împotriva umanităţii". Cei trei demnitari au funcţii importante în domeniul securităţii naţionale siriene şi al armatei. Ei sunt, scrie Libération, veritabili "piloni ai regimului".

De la începutul războiului din Siria regimul lui Bachar al-Assad este acuzat de nenumărate asasinate, acte de tortură şi încălcări ale drepturilor omului. Potrivit Observatorului sirian al drepturilor omului, citat de Agenţia France Presse, în jur de 500 000 de persoane au trecut prin închisorile regimului din 2011 încoace, şi cel puţin 60 000 şi-au pierdut viaţa în urma actelor de tortură, a unor condiţii teribile de detenţie, iar unele au fost executate fără judecată.

Mandatele de arest internaţionale emise de Franţa reprezintă şi o premieră europeană, ceea ce ar putea deschide calea altor plîngeri similare. De notat că justiţia franceză s-a declarat competentă în cazul dispariţiei celor doi întrucît aveau dublă naţionalitate, franceză şi siriană.