Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Centenarul Armistiţiului: resentimentele nu au dispărut după o sută de ani

tirailleurs-main-1024_0.jpg

Intre 1914 si 1918 în jur 170 000 de africani din coloniile franceze au participat la lupte.
Intre 1914 si 1918 în jur 170 000 de africani din coloniile franceze au participat la lupte.
Sursa imaginii: 
Credit foto: Gallica/BNF

Franţa şi-a dorit ca trecerea a o sută de ani de la primul război mondial să fie un moment de reflecţie europeană şi chiar internaţională legată de greşelile trecutului şi de caracterul nefast al naţionalismului. Preşedintele Emmanuel Macron a considerat chiar că toată seria de comemorări legată de sfîrşitul primului război mondial este o ocazie pentru ca Europa să devină mai unită, mai încrezătoare în proiectul comunitar. Polemicile nu lipsesc însă în acest context, şi nici punctele de vedere divergente legate de modul în care a fost concepută pacea după încetarea luptelor.

Un început de polemică a izbucnit în Franţa în legătură cu mareşalul Philippe Pétain, de numele căruia este legată victoria franceză la Verdun în 1916. Merită el celebrat sau nu, în condiţiile în care, se ştie, în anii celui de-al doilea război mondial el a devenit aliatul lui Hitler? Preşedintele Emmanuel Macron consideră că trebuie să facem o distincţie între ceea ce a reprezentat Philippe Pétain la sfîrşitul primului război mondial şi cea ce a reprezentat el la sfîrşitul celui de-al doilea război mondial. Altfel spus, omagierea celui care a fost un "mare soldat" la Verdun ar fi legitimă.

Reacţiile la această afirmaţie a preşedintelui francez n-au întîrziat. El a fost criticat imediat de către opoziţie, de către instanţe evreieşti, de către ordinul masoneriei.

"Infamia comisă de Philippe Pétain în cursul celui de-al doilea război mondial şterge meritele sale precedente" a declarat, de exemplu, Xavier Bertrand, unul din liderii dreptei. Iar organizaţia francmasonă arată într-un comunicat: "Paranteza scelerată a colaboraţionismului din partea regimului de la Vichy rămîne o pată de nespălat a istoriei noastre şi în consecinţă orice omagiu adus lui Pétain, şeful regimului de la Vichy, este inacceptabilă, indiferent de pretext".

Preşedintele Macron a încercat să pună capăt polemicii precizînd că Philippe Pétain nu figurează printre mareşalii şi generalii care vor fi onoraţi, în mod colectiv, în cursul unei ceremonii care va avea loc sîmbătă 10 noiembrie la Paris la Domul Invalizilor. Palatul Elysée mai consideră că polemica este inutilă.

Intr-un dosar publicat de revista L’EXPRESS este evocat contextul european în care are loc comemorarea încheierii primului război mondial. Citez din ce scrie un specialist, François Guillaume Lorrain: "Centenarul armistiţiului este un subiect european delicat. Acest război şi pacea din 1918 nu sunt percepute în acelaşi fel la Londra, la Paris, la Budapesta sau la Varşovia. Criza migratorie, mişcările populiste, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană au atenuat ceea ce fusese conceput în 2014 ca o comemorare europeană. De altfel unii şefi de stat, precum Viktor Orban, nu au răspuns apelului lansat de Forumul pe tema păcii".

Precizez că Franţa a convocat o conferinţă internaţională pe tema păcii care urmează să se deruleze la Paris între 11 şi 13 noiembrie.