Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis, prezent la Forumul pentru Pace de la Paris; Trump, absent

Parisul devine în acest week-end centrul lumii. Peste 70 de şefi de state şi de guverne sunt aşteptaţi duminică în capitala Franţei pentru a comemora armistiţiul din 1918 care avea să pună capăt primului război mondial. Tot duminică începe la Paris şi Forumul pentru pace, o reuniune internaţională ce va dura trei zile. Primii lideri străini sosesc la Paris încă de astăzi seară, precum preşedintele american Donald Trump. Printre cei prezenţi duminică pe Champs-Elysées, la Arcul de Triumf şi apoi la Forumul pentru pace figurează şi şeful statului român. Klaus Iohannis se vede încă de mâine de dimineaţă cu o parte a diasporei române din Franţa.

Preşedintele Klaus Iohannis are programată la reşedinţa ambasadorului României în Franţa o întâlnire cu studenţii, masteranzii şi doctoranzii români din regiunea pariziană. Dialogul cu aceşti tineri se va axa pe cercetarea ştiinţifică şi el este dedicat contribuţiei româneşti la dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii în Anul Centenar 2018.

La discuţia de la Palatul Béhague va participa şi profesorul Gérard Mourou, unul dintre laureaţii din acest an al Nobelului pentru fizică. Reamintim că reputatul om de ştiinţă francez a fost iniţiatorul proiectului ELI – laserul de la Măgurele, cum mai este cunoscut marelui public.

In cursul serii de sâmbătă, preşedintele României este invitat, ca şi toţi ceilalţi 72 de lideri internaţionali veniţi la Paris, la un dineu oferit de cuplul prezidenţial francez Brigitte şi Emmanuel Macron în incinta muzeului d’Orsay. O masă somptoasă ce va fi precedată de vizitarea expoziţiei „Picasso: Bleu et Rose”, una dintre cele mai importante şi complete retrospective consacrate vreodată marelui artist.

Ministerul francez de interne a mobilizat 10.000 de membrii ai forţelor de ordine

Duminică dimineaţa, toţi preşedinţii şi şefii de guverne străini – reamintim, 72 la număr! - se vor alătura preşedintelui Emmanuel Macron pe Champs-Elysées şi la Arcul de Triumf pentru a celebra Centenarul sfârşitului primului război mondial.

Pentru a asigura securitatea acestei grup de lideri internaţionali, ministerul francez de interne a mobilizat 10.000 de membrii ai forţelor de ordine. Oficialii de la Paris se declară „senini şi încrezători” dar şi „extrem de vigilenţi în faţa riscului terorist sau al mişcărilor radicale”. Reamintim că marţi, anchetatorii francezi au arestat 6 simpatizanţi de extremă dreaptă bănuiţi că pregăteau acţiuni violente contra preşedintelui francez.

Prefectura din Paris a autorizat duminică după-amiază o manifestaţie contra venirii la Paris la preşedintelui american. Donald Trump va fi însă déjà la aceea oră la bordul avionului Air Force One, în drum spre casă...

Seful Casei albe nu participă la Forumul pentru Pace

Spre deosebire de omologul său rus Vladimir Putin, dar şi al altor lideri străini precum preşedintele României Klaus Iohannis, Donald Trump a decis să boicoteze Forumul pentru pace dorit şi organizat de Emmanuel Macron imediat după comemorarea Armistiţiului din 1918.

Forumul respectiv, în deschiderea căruia vor vorbi în afară de liderul de la Paris, cancelara germană Angela Merkel şi secretarul general ONU Antonio Guterres, are loc la Grande Halle de la Villette. Forumul ce va reuni şi alţi decidenţi şi activişti din lumea întreagă, va lua în discuţie cooperarea internaţională şi guvernanţa mondială. Participanţii la evenimentul ce va continua luni şi marţi, vor pleda pentru salvarea multilateralismului în gestionarea afacerilor internaţionale. Un multilateralism pus în ultima vreme la grea încercare de Donald Trump – dar nu numai – lucru care explică probabil absenţa preşedintelui american de la acest Forum. „Dacă cei care nu apreciază multilateralismul nu sunt prezenţi, nu e grav” a încercat să minimalizeze zilele trecute istoricul Justin Vaïsse, unul dintre organizatorii Forumului.

De când a ajuns la Palatul Elysée, preşedintele Emmanuel Macron a pledat în mod regulat pentru prezervarea ordinii multilaterale punând în gardă contra riscurilor de conflicte ce ar putea izbucni dacă această ordine ar dispărea.

Parisul, capitala Păcii?

Un grup de aproape 100 de parlamentari din diverse state europene – Franţa, Italia, Germania, Olanda şi Marea Britanie - au semnat de partea lor, joi, „un apel pentru pace în Yemen”. Ei cer printre altele suspendarea exporturilor de arme către diversele părţi implicate în conflict. Franţa figurează printre statele care vând arme Arabiei saudite şi Emiratelor arabe, ambele implicate în Yemen şi acuzate de încălcarea drepturilor umanitare.

ONGul Handicap International se întreabă în acest context dacă „Parisul este cu adevărat capitala păcii” în acets week-end. 90% dintre victimele războaielor de azi – din Siria, Yemen sau Irak – sunt civili. In primul război mondial, între 1914 şi 1918, „doar” 40 de procente dintre victime erau civili. „Emmanuel Macron trebuie să tragă învăţămintele trecutului şi profite de Forumul de la Paris pentru a depăşi stadiul discursurilor şi a lua angajamente puternice şi concrete” mai scrie Handicap International, asociaţie care reaminteşte că masacrele au loc zilnic în Yemen, Irak şi Siria, adică „la 6 ore de zbor de Paris”.