Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Multilateralismul, promovat la Forumul pentru pace de la Paris

forum.jpg

Forumul pentru pace de la Paris are loc între 11 si 13 noiembrie
Forumul pentru pace de la Paris are loc între 11 si 13 noiembrie
Sursa imaginii: 
Reuters/Charles Platiau

La Paris începe în această după-amiază primul Forum pentru pace. Organizată la iniţiativa preşedinteui francez Emmanuel Macron, manifestarea va dura trei zile, până marţi seara. Sunt aşteptaţi să asiste la deschidere zeci de şefi de state şi de guverne – incusiv preşedintele României Klaus Iohannis - care participaseră ceva mai devreme, în cursul dimineţii, la ceremoniile de comemorare ale Armistiţiului din 1918. O absenţă de seamă de la Forumul păcii este însă subliniată de toţi comentatorii, aceea a lui Donald Trump.

Trei zile la rând, Parisul va fi centrul lumii. O sută de ani după terminarea primului război mondial, capitala Franţei găzduieşte primul Forum al păcii. Peste 60 de lideri din lumea întreagă vor veni să ia parte – unii chiar şi cuvântul, primul urmând să fie Antonio Guterres, seretarul general ONU – la această manifestare menită să promoveze multilateralismul. Era deci oarecum previzibil ca şeful Casei albe să nu asiste la Forum, manifestarea fiind – fără a o spune chiar pe faţă – un răspuns în faţa politicii izolaţioniste promovate de preşedintele american.

Dealtfel, Donald Trump s-a remarcat de două zile de când este la Paris. Mai întâi şi-a anulat o deplasare în provincia franceză unde urma să viziteze sâmbătă un cimitir, scuza fiind vremea rea care i-ar fi imobilizat elicopterul. Preşedintele american a sosit apoi cu o întârziere de o jumătate de oră la cina data sâmbătă seara la muzeul d’Orsay de cuplul Emmanuel şi Brigitte Macron celor 72 de preşedinţi şi şefi de guverne, cină la care cuplul Trump avea loc la masa de onoare.

Forumul pentru Pace de la Paris are loc la Grande Halle de la Villette, în estul capitalei. Pe lângă diverşii lideri politici aşteptaţi aici, sunt prezenţi şi zeci de ONGuri, antreprenori sau membrii ai societăţii civile. Timp de trei zile ei vor dezbate despre guvernanţa mondială şi diverse proiecte propuse de participanţi. De notat că niciun proiect românesc nu a fost reţinut cu toate că se pare, autorităţile de la Bucureşti ar fi propus mai multe idei.

In urma celor trei zile de dezbateri, se vor adopta şi promova o serie de soluţii concrete pentru problemele transfrontaliere. Intr-un moment în care tot mai mulţi lideri mondiali dar şi opiniile publice pun la îndoială binefacerile globalizării, cei prezenţi la Forum vor încerca să facă dimpotrivă publicitate multilateralismului, acest soclu al relaţiilor internaţionale care a luat naştere exact acum o sută de ani, la terminarea primului război mondial.