Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jihadul în familie: proces la Paris

jihad.jpg

Reda Bekhaled a fost arestat în septembrie 2014 (foto ilustratie)
Reda Bekhaled a fost arestat în septembrie 2014 (foto ilustratie)
Sursa imaginii: 
REUTERS/Philippe Wojazer

La Paris s-a deschis luni un proces ieşit din comun. Sunt judecaţi de o curte specială 15 suspecţi, din care 6 fraţi, bănuiţi că ar fi implicaţi într-o filieră jihadistă care recruta combatanţi pentru Siria. Din cei 15 acuzaţi, doar 7 sunt însă prezenţi pe banca tribunalului. Ceilalţi 8 sunt mai departe daţi în căutare fiind probabil undeva în zona irako-siriană încă sub controlul organizaţiei Stat islamic.

Fraţii Reda şi Karim Bekhaled şi sora lor, Farida, au luat loc pe banca acuzaţiilor. Mohamed, Rafik şi Farid sunt judecaţi în lipsă fiind probabil undeva în zona jihadistă de la frontiera irakiano-siriană. Alături de cei 6 membri ai familiei Bekhaled, figurează pe lista inculpaţilor alte 9 persoane din care însă o parte lipsesc şi de la procesul parizian.

Tot grupul este acuzat de complicitate cu o antrepriză teroristă şi riscă până la 20 de ani închisoare. Unii dintre acuzaţi sunt suspectaţi că ar fi pus pe picioare o filieră jihadistă de transfer de persoane, de candidaţi, pentru frontul sirian. Alţii sunt acuzaţi şi că ar fi plănuit un atentat la Lyon.

Personajul-cheie al grupului de suspecţi este Reda Bekhaled. Arestat în septembrie 2014 în periferia oraşului Lyon, acesta este acuzat că ar fi vrut să comită acolo un atentat cu fratele său mai mare, Karim. Dealtfel, interpelarea sa a fost puţin grăbită de anchetatori care se temeau de iminenţa atacului. In momentul arestării, pe când nu avea decât 19 ani, Reda Bekhaled era înarmat cu un pistol iar acasă la el s-a găsit şi o mitralieră kalaşnikov gata de folosinţă. Dintr-o serie de ascultări telefonice efectuate de poliţie înainte de arestarea lui Reda, reieşea că acesta dorea să „combată aici, în Franţa, precum Mohamed Merah”, aluzie la jihadistul care în 2012 comisese un atac ucigător contra unor copii evrei din Toulouse.

Inainte să fie arestat, Reda tocmai era pe cale să obţină o „scrisoare de acreditare” de la organizaţia Stat islamic, scrisoare care i-ar fi permis să revendice atacul pe care dorea să-l comită. In faţa anchetatorilor însă, Reda Bekhaled neagă că ar fi vrut să comită vreun atac. Asta cu toate că dosarul său este déjà pătat: în 2013, tânărul pe atunci de doar 18 ani, fusese găsit vinovat şi condamnat pentru apartenenţă la gruparea radicală islamistă Forsane Alizza, oficial dizolvată în 2012.

Impreună cu Karim, care el a fost şi în Siria două luni ca să combată înainte de a reveni în Franţa, Reda este acuzat de asemenea că ar fi pus pe picioare reţeaua de plecare spre frontul irakiano-sirian a candidaţilor la jihad. Reţea finanţată graţie împrumuturilor bancare obţinute de Farida, sora celor doi fraţi, singura femeie din grup.

Curtea specială care-i judecă pe toţi aceşti presupuşi jihadişti, este competentă doar pentru crime teroriste şi este compusă exclusiv din magistraţi profesionişti. Verdictul procesului este aşteptat pe 30 noiembrie.