Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei ani după atacurile jihadiste din 13 noiembrie 2015

20161113_122437.jpg

Un an dupà atentatele din 13 noiembrie 2015, lumea se reculege în fata sàlii Bataclan, acolo unde au murit 90 de oameni
Un an dupà atentatele din 13 noiembrie 2015, lumea se reculege în fata sàlii Bataclan, acolo unde au murit 90 de oameni
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Se împlinesc trei ani de la sângeroasele atacuri jihadiste din 13 noimebrie 2015. Atacuri care au făcut la stadionul din Saint-Denis, în sala Bataclan din Paris şi într-o serie de cafenele ale capitalei franceze, 130 de morţi şi aproape 500 de răniţi. În ce stadiu se află ancheta, când ar putea avea loc procesul?

Se ştie că pe 13 noiembrie 2015 a intrat în acţiune o celulă jihadistă complexă, cu ramificaţii în Franţa, Belgia şi în zona de conflict irakiano-siriană. Ancheta judiciară e aproape gata şi mai toţi protagoniştii au fost identificaţi.

La ora actuală 11 oameni sunt inculpaţi şi alţi 7 daţi în urmărire. Investigaţiile trebuie să se termine cel târziu anul viitor în septembrie. Termenul este dat de obligaţia de a nu depăşi 4 ani de detenţie preventivă, maximumul autorizat de lege. O serie de inculpaţi vor atinge atunci acest prag, printre ei şi Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandoului din 13 noiembrie. Procesul ar putea avea loc în 2021, adică 6 ani după comiterea atacurilor jihadiste.

Dacă lucrurile par relativ clare privind pregătirea şi modul operator al atacurilor de acum trei ani, unele chestiuni rămân în suspans. Comandoul care a atacat atunci diversele „obiective” din Paris era compus din 10 oameni, printre care o serie de kamikaze. S-ar putea însă ca alţi protagonişti, neideintificaţi, să fi „ratat” venirea la Paris din diverse motive logistice. Apoi, după cum scrie Le Monde, anchetatorii se întreabă care a fost exact rolul jucat de fraţii Jean-Michel şi Fabien Clain, doi francezi din Toulouse, convertiţi la jidad şi plecaţi în Siria. Oficialii francezi au emis mandate de arestare internaţionale contra lor iar pentru serviciile de informaţii, ei sunt un obiectiv cap de listă, morţi sau vii. Vocea celor doi se poate auzi pe înregistrarea video de revendicare a atentatelor din 13 noiembrie. Anchetatorii bănuiesc însă că fraţii Clain ar fi putut avea un rol şi mai important, poate chiar de coordonatori ai măcelului parizian.

 
Trei ani după atacurile jihadiste din 13 noiembrie 2015