Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce consecinţe economice a avut primul război mondial

foto_guerre.jpg

Grup de femei muncind în timpul primului ràzboi mondial
Grup de femei muncind în timpul primului ràzboi mondial
Sursa imaginii: 
Historial de Péronne / AFP

S-a celebrat duminică centenarul terminării primului război mondial. Un conflict care a ruinat Europa şi care a avut un impact considerabil asupra economiei lumii întregi.

Primul război mondial a fost şi primul război considerat drept „total”, atroce din toate punctele de vedere: uman dar şi economic. Primul impact a fost cel demografic. Europa a pierdut atunci, în perioada 1914-1918, 10 milioane de combatanţi din care un milion şi jumătate de francezi. Franţa şi-a pierdut 10% din populaţia activă masculină, lucru care a dus la primul val de imigranţi străini în Hexagon, veniţi să lucreze – precum polonezii - în minele din nordul Franţei. Tot în aceea vreme s-a asistat la o emancipare a femeii. Multe dintre cele care intraseră masiv în ateliere şi uzine pentru a lua locul bărbaţilor plecaţi pe front, au rămas la locul de producţie la terminarea conflictului.

Pe lângă oameni au fost însă distruse şi bogăţii industriale, uzine, infrastructuri, terenuri agricole, şamd. Se estimează că timp de patru ani, principalele puteri europene au dedicat războiului jumătate din PIB-ul lor. Costul vieţii a explodat iar statele au început să facă datorii. Franţa spre exemplu a pierdut o treime din PIBul ţării în timpul conflictului. Francezii au descoperit cu această ocazie fenomenul inflaţiei dar şi impozitele şi diverse alte taxe. Pentru a finanţa efortul de război şi apoi reconstrucţia ţării, toate aceste impozite şi taxe aveau să crească vertiginos.

Statele europene s-au îndatorat atunci iar devizele naţionale şi-au pierdut din valoare. Cert, învinsa războiului, Germania, a plătit 32 de miliarde de mărci-aur pentru reconstrucţia celorlalte state – şi în particular a Franţei. Si în aceste condiţii însă diversele ţări au trebuit să împrumute şi alţi bani.

Atunci s-a impus pe harta lumii o nouă supraputere, care continuă să figureze şi azi: Statele unite. Americanii au plecat cu un mare avantaj: au intrat târziu în război – în 1917 – iar acesta nu le-a afectat deloc teritoriul, având loc pe un alt continent. Astfel, SUA au devenit principalii creanţieri ai europenilor. Treptat, americanii au pus mâna pe stocurile de aur ale aliaţilor pentru a deţine foarte repede jumătate din stocul mondial de aur. „Aşa au putut să-şi impună şi moneda, dolarul, ca echivalent al aurului după terminarea conflictului” notează colegii noştri francezi într-o amplă analiză economică a fenomenului. „Tot aşa s-a impus şi Wall Street din New York în faţa Londrei pe eşichierul finanţelor mondiale”.

Dacă a dat un imbold economiei americane, primul război mondial a dus direct şi la dispariţia a 5 mari imperii care controlau pe atunci lumea: german, austro-ungar, rus, otoman şi chinez. Doar imperiul britanic a supravieţuit dar a ieşit şi el slăbit după aceea conflagraţie mondială.

 
Ce consecinţe economice a avut primul război mondial