Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria vrea să se retragă din pactul ONU privind migraţia

un_politist_bulgar_patruleaza_pe_frontiera_intre_bulgaria_si_turcia_unde_a_fost_construit_un_zid_din_sarma_ghimpata_impotriva_migrantilor_17_iulie_2014.jpg

Un politist bulgar patruleaza pe frontiera între Bulgaria si Turcia unde a fost construit un zid din sârma ghimpata împotriva migrantilor, 17 iulie 2014.
Un politist bulgar patruleaza pe frontiera între Bulgaria si Turcia unde a fost construit un zid din sârma ghimpata împotriva migrantilor, 17 iulie 2014.
Image source: 
REUTERS/Stoyan Nenov

Bulgaria se alătură astfel Ungariei şi Austriei care au anunţat deja că nu vor semna documentul. Anunţul a fost făcut de un reprezentant al partidului conservator aflat la putere. O decizie finală va fi luată miercuri de miniştrii de resort.

Poziţia guvernului bulgar este de a nu adera la pactul mondial pentru migraţie al Naţiunilor Unite, a anunţat vice-preşedintele partidului condus de premierul conservator Boiko Borissov.

Pactul mondial a fost conceput pentru o mai bună gestionare a fenomenului migrator.

El a fost imaginat ca o reacţie la haosul migrator al anului 2015, pentru a ajuta statele să se coordoneze mai bine. Documentul a fost negociat timp de peste 18 luni de către statele ONU, validat în iulie şi va fi formal adoptat de ansamblul semnatarilor în cadrul unui summit ce se va derula la Marakech între 10 şi 11 decembrie.

Acordul nu este unul restrictiv şi reafirmă suveranitatea statelor în politicile migratoare. Si totuşi, face obiectul criticilor mai ales în ţările în care guvernele au trasat o linie dură în ceea ce priveşte azilul şi primirea migranţilor.

Statele Unite s-au retras din acord din faza negocierilor. Ungaria şi Austria au anunţat recent că nu se vor angaja pe mai departe iar Polonia şi Cehia iau în calcul să facă la fel.

Bulgaria este condusă de un guvern de coaliţie format din partidul conservator al lui Boiko Borissov şi din mai multe formaţiuni naţionaliste. Poziţia definitivă a Sofiei va fi discutată miercuri de comisiile parlamentare şi de miniştrii de resort.

Bulgaria găzduieşte puţini azilanţi dar chestiunea imigraţiei ocupă o parte importantă din dezbaterile politice. Poartă de intrare în Uniunea Europeană, Bulgaria a fost tranzitată de un număr mare de migranţi între 2015 şi 2016.

Viena a vorbit despre "importanța apărării suveranității naționale a Austriei" iar guvernul ungar condus de Viktor Orban a denunțat la rândul său un pact "periculos", deoarece va "incita milioane de oameni să plece la drum".

Washington s-a retras la sfârșitul lui 2017 din elaborarea documentului, afirmând că acesta conține dispoziții contrare politicii de imigrație a lui Donald Trump.

Pactul ONU preconizează în special întărirea cooperării internaționale pentru a răspunde la fenomenul mondial al migrației.