Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Forumul pentru pace de la Paris: 14 iniţiative concrete în serviciul multilateralismului

forum.jpg

Forumul pentru pace de la Paris s-a încheiat marti, 13 noiembrie
Forumul pentru pace de la Paris s-a încheiat marti, 13 noiembrie
Image source: 
Reuters/Gonzalo Fuentes

S-a încheiat după trei zile de dezbateri Forumul pentru pace de la Paris. Această primă întâlnire internaţională de acest tip a abordat 5 tematici: dezvoltarea, economia inclusivă, mediul înconjurător, noile tehnologii, pacea şi securitatea. In final s-au adoptat 14 iniţiative.

12.000 de vizatatori, 65 de şefi de state şi de guverne şi 10 organizaţii internaţionale au participat la acest prim Forum pentru pace. O manifestare care în faţa succesului întâlnit acum şi la propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron, va cunoaşte o a doua ediţie anul viitor în luna noiembrie.

Din cele 121 de proiecte prezentate acum, 10 au fost selecţionate pentru a primi sprijin din partea Forumului şi a partenerilor. Printre ele „African Union / EU Youth” care este o platformă ce testează soluţii inovante între Europa şi Africa, „Antartica 2020”, un proiect  ce vrea să sprijine protecţia a peste 7 milioane de km2 în oceanul austral până în 2020, „Data to combate torture”, proiect ce vizează să pună capă utilizării torturii ca unealtă de investigaţii.

In fine, la capitolul transparenţă financiară au fost alese 4 iniţiative. Una dintre ele, „Contract Fit” va permite firmelor din lumea întreagă să dispună de un serviciu unic pentru a avea acces la licitaţiile organizate de cele mai mari 25 de organizaţii internaţionale.

Forumul pentru pace de la Paris: 14 iniţiative concrete în serviciul multilateralismului