Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Gamerii" francezi au strâns 1,1 milioane de euro pentru Medici fără Frontiere

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

« Gamerii » francezi au reuşit să strângă week-end-ul trecut peste un million de euro pentru asociaţia Medici fără Frontiere. La maratonul intitulat Z Event au participat 38 de tineri care au stat preţ de 50 de ore în faţa calculatoarelor şi a consolelor. O mobilizare excepţională a iubitorilor de jocuri video într-un scop nobil.

Sumele strânse de "gamerii" francezi într-un scop nobil au tot crescut în ultimii trei ani.

În 2016, 170.000 de euro au fost strânşi pentru a fi donaţi copiiilor etiopieni.

În 2017, iubitorii de jocuri video au reuşit să colecteze într-un week-end 510.000 de euro pentru victimele uraganului Irma. Preşedintele Emmanuel Macron le-a mulţumit pe Tweeter iar şeful Crucii Roşii franceze, Jean-Jacques Eledjam, s-a întâlnit personal cu organizatorii evenimentului, derulat într-o pivniţă din Montpellier.

Un an mai târziu, iubitorii de jocuri video s-au reunit din nou pentru un nou maraton.Iar suma strânsă de data aceasta depăşeşte orice aşteptare - aproape 1,1 milioane de euro, bani adunaţi de la publicul lor pentru ong-ul Medici Fără Frontiere. La final, au curs lacrimi de bucurie.

Cu toţii sunt «streamers» sau «casters», jucători de jocuri video care difuzează în direct pe internet între trei până la opt ore, zilnic, alteori mult mai mult.

Mediul este unul concurenţial: cu cât un jucător are mai mult succes, cu atât creşte posibilitatea ca o parte din publicul său să se aboneze la canalul său, pentru câţiva euro pe lună. Mulţi încearcă, puţini reuşesc.

Dar, cu ocazia unui nou Z Event, ei au decis să îşi unească efortul în interesul societăţii, jucând zi şi noapte, timp de 50 de ore.

În spatele operaţiunii se află un jucător de numai 28 de ani, din Montpellier, foarte cunoscut pe scena franceză – Zerator, alias Adrien Nougaret. Are aproape 600.000 de abonaţi pe canalul YouTube. Pentru ediţia de anul acesta, el a reuşit să îl coopeze pe monstrul francez, aşa cum este cunoscut Corentin Houssein, în vârstă de 25 de ani urmărit de 2,9 milioane de abonaţi pe YouTube.

În 2018, Z Event s-a ţinut la Arena din Montpellier iar administraţia departamentală a achitat chiria şi calculatoarele necesare jucătorilor. 38 de tineri au participat direct iar echipele lor s-au ocupat să transmită în direct operaţiunea dar şi să atragă lumea în faţa calculatoarelor pentru a urmări jocurile. Un record de audienţă a fost înregistrat duminică - 383.000 de oameni au urmărit în direct aceste jocuri.

Iniţial, asociaţia Medici fără Frontiere fusese avertizată să nu se aştepte la sume prea mari, dat fiind vârsta celor care stau lipiţi de ecrane pentru a urmări aceste jocuri video. Unul dintre jucători anunţase că dacă va reuşi să strângă 75.000 de euro el se va lăsa de fumat. Un altul, pentru 10.000 de euro a promis că îşi va vopsi barba în roz..reacţia spectatorilor a fost impresionantă. Iar un altul a reuşit să adune 20.000 de euro în doar 15 minute.

Jucătorii francezi se inspiră şi din ceea ce se întâmplă peste ocean. Una dintre “operaţiunile” americane caritative se numeşte Desert Bus for Hope – jucătorii se susţin unul pe altul pentru a conduce un autobuz ce leagă Tucson de Las Vegas, prin deşert. În realitate, acest voiaj durează opt ore.  În zece ani de când se derulează campania, sub formă de joc, în Statele Unite s-au adunat 4,4 milioane de dolari, banii fiind pentru copii spitalizaţi.