Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel: Demisia ministrului Apărării a provocat o furtună politică

ministrul_israelian_al_apararii_avigdor_lieberman_si-a_anuntat_demisia_miercuri_in_timpul_unei_conferinte_de_presa_14_noiembrie_2018.jpg

Ministrul israelian al Apararii, Avigdor Lieberman si-a anuntat demisia miercuri, în timpul unei conferinte de presa, 14 noiembrie 2018.
Ministrul israelian al Apararii, Avigdor Lieberman si-a anuntat demisia miercuri, în timpul unei conferinte de presa, 14 noiembrie 2018.
Image source: 
REUTERS/Ammar Awad

Ministrul a demisionat la doar câteva ore după ce a fost încheiat un acord de încetare a focului cu grupări palestiniene Hamas din Fâşia Gaza, un acord denunţat de responsabil. Avigdor Lieberman a cerut organizarea de alegeri anticipate. El este un obişnuit al executivului israelian: a mai fost ministru de Externe, ministru pentru Afaceri Strategice şi al Transporturilor.

Avigdor Lieberman şi-a prezentat demisia pentru a-şi exprima dezacordul faţă de politica de securitate a premierului Benjamin Netanyahu. Liberman l-a acuzat pe şeful guvernului că dă dovadă de slăbiciune în faţa teroriştilor.

Lieberman ceruse o operaţiune militară de anvergură împotriva Hamas, mişcarea islamică ce controlează Fâşia Gaza.

Miercuri a fost prezent la reuniunea restrânsă a comitetului de securitate, organizată după ce au fost trase 400 de rachete palestiniene către sudul ţării iar Israel a răspuns atacând 150 de clădiri şi situri militare din enclava palestiniană.

Seful guvernului a pledat pentru o limitare a ostilităţilor, la iniţiativa şefilor militari israelieni. Benjamin Netanyahu s-a declarat pentru găsirea unei alte soluţii decât ofensiva aeriană ori o invazie terestră în Gaza pentru a încerca să stingă criza ce a făcut peste 200 de morţi în ultimele şapte luni.

Ministru al Apărării timp de doi ani şi jumătate, Avigdor Lieberman s-a opus în luna octombrie iniţiativelor Qatarului care achită carburantul destinat centralei electrice din Gaza dar şi salariile funcţionarilor din Gaza. Qatar a achitat săptămâna trecută 15 milioane de dolari, în cash, dintr-un total de 90 de milioane de dolari, bani ce vor acoperi salariile celor 40.000 de funcţionari ai Hamas aflaţi în Gaza. «Israel este complice la finanţarea teroriştilor» a declarat Lieberman, în momentul în care şi-a prezentat demisia.

Ministrul ultranaţionalist a declarat în faţa presei că "acordul este pentru el o capitulare în faţa terorismului. Statul cumpără calmul de scurtă durată cu preţul unor grave daune pe termen lung pentru securitatea naţională”, este el de părere.   

Apropiaţii lui Benjamin Netanyahu au anunţat că pentru moment portofoliul de la Apărare este preluat de premier şi că nu este nevoie ca data alegerilor să fie schimbată.

Calmul a revenit la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel, după două zile în care au fost trase tiruri, cele mai violente din ultímii patru ani.

Plecarea lui Avigdor Lieberman intervine într-un climat pre-electoral din ce în ce mai puternic, constată France Presse. Alegerile ce ar urma să aibă loc peste exact un an, în noiembrie 2019 se apropie iar micuţul partid condus de Lieberman, Israel Beiteinou/ Israel Casa Noastră, are de ce să se teamă pentru viitorul său în Parlament. În prezent deţine cinci fotolii aici. Rămâne de văzut dacă partidul va rămâne în coaliţia aflată la putere sau nu.

Avigdor Lieberman este cunoscut pentru declaraţiile sale publice.

În 2014, el afirma că preşedintele palestinian Mahmoud Abbas este un «terorist diplomat».

Un an mai târziu, afirma că arabii israelieni, neloiali Israelului, merită să fie decapitaţi. Apoi, a recomandat membrilor Hamas să îşi rezerve locuri în cimitire.

Astfel că nominalizarea sa la Apărare, în 2016, a provocat reacţii ostile în rândul palestinienilor. Acum, într-un comunicat, Hamas consideră demisia drept o victorie.

Născut în Chişinău, Avigdor Lieberman trăieşte de 40 de ani în Israel. Presa locală l-a numit «ţarul», «Rasputin» ori «KGB»  ca aluzie la originile sale şi datorită comportamentului său autoritar.

În 1999, el şi-a creat propriul partid, aflat la dreapta dreptei –după cum comentează AFP, Israël Beiteinou / Israel Casa Noastră, mizând pe votul a un million de israelieni emigraţi din fosta URSS, o bază pe care şi-a tot lărgit-o. Si-a atras voturile pensionarilor, promiţându-le avantaje financiare în funcţie de anii lucraţi în fostul URSS.

El a fost directorul de cabinet al lui Netanyahu, în timpul primului mandat, în anii ’90,  căruia îi datorează de altfel tot parcursul ulterior. După 2001, Lieberman a deţinut mai multe portofolii în Guvern, printre care cel de Externe. A plecat din diplomaţie în urma unui scandal de corupţie dar a fost găsit nevinovat la procesului încheiat în 2013.