Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procurorul general al Arabiei Saudite: Jamal Khashoggi a fost drogat şi dezmembrat în consulatul din Istanbul

protest_in_washington_dc_dupa_disparitia_jurnalistul_saudit_jamal_khashoggi_ucis_in_consulatul_arabiei_saudite_la_istanbul_8_octombrie_2018.jpg

Protest în Washington DC dupa disparitia jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ucis în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, 8 octombrie 2018.
Protest în Washington DC dupa disparitia jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ucis în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, 8 octombrie 2018.
Sursa imaginii: 
© AFP/Archives

Procurorul general al Arabiei Saudite a anunţat joi că a cerut pedeapsa cu moartea pentru 5 din 11 inculpaţi în ancheta privind moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Jamal Khashoggi a fost ucis în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pe 2 octombrie, după o luptă, prin injectarea unei doze letale iar corpul său a fost dezmembrat şi scos din clădire, a afirmat responsabilul.

Khashoggi nu a mai dat niciun semn de viaţă de pe 2 octombrie când a intrat în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul pentru demersuri administrative şi nu a mai ieşit.

Responsabilul saudit spune că editorialistul Washington Post a fost ucis după ce negocierile privind întoarcerea sa în regat au eşuat. Persoana care a ordonat uciderea lui este şeful echipei de negociere ce fusese trimisă în Istanbul pentru a-l convinge pe Khashoggi să revină în ţară. Jurnalistul trăia exilat în Statele Unite din 2017.

Nu se cunoaşte unde sunt rămăşiţele lui Khashoggi, a mai precizat responsabilul saudit.

Riyadh a oferit numeroase informaţii contradictorii înainte să recunoască faptul că jurnalistul a fost omorât în consulat. Cazul a declanşat un scandal international, a dechis calea către posibile sancţiuni şi a pătat imaginea prinţului moştenitor Mohammed ben Salman.

Oficialii turci au acuzat prinţul Mohammed că a ordonat uciderea lui Khashoggi în timp ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ordinul a venit de la “cel mai înalt nivel”.

Preşedintele American Donald Trump a sugerat la rândul său că responsabilitatea revine prinţului, în calitate de lider.

Nu a fost menţionate numele celor cinci persoane pentru care a fost cerută pedeapsa cu moartea. Aceştia sunt acuzaţi că au ordonat şi comis crima. În total sunt anchetaţi 21 de suspecţi – investigaţia va continua pentru a se stabili cu exactitate rolul lor în acest caz.

Unul dintre ei este un consilier al prinţului moştenitor, care a lucrat la curtea regală iar odată cu declanşarea scandalului a fost demis. Lui i-a fost interzis să iasă din ţară în timp ce este investigat rolul său în cele întâmplate în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Acesta s-ar fi întâlnit cu echipa responsabilă cu readucerea în ţară a lui Khashoggi, înainte de plecarea ei la Istanbul, pentru a o informa despre activităţile jurnalistului.

Procurorul general adjunct susţine că prinţul monştenitor nu fusese la curent cu această întâlnire.

De cealaltă parte, Parchetul nu recunoaşte vreo responabilitate a prinţului moştenitor, a subliniat procurorul general adjunct şi a adăugat că resturile jurnalistului au fost date unui agent saudit.

Ministrul de Externe francez consideră că ancheta procurorului general şi aducerea în justiţie a persoanelor reţinute, se îndreaptă în sensul cel bun.

În schimb, Turcia contestă versiunea oficialilor saudiţi. Toate aceste măsuri sunt pozitive dar ele sunt totuşi insuficiente, a afirmat şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, adăugând că nu este satisfăcut de anumite explicaţii oferite de justiţia saudită. Responsabilul turc susţine că în realitate omorul fusese planificat iar dezmembrarea corpului nu a fost spontană deoarece la Istanbul au venit special persoane în acest sens, cu ustensilele necesare.

Turcia a cerut deja deschiderea unei anchete internaţionale, lucru refuzat însă de Riyadh.