Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: După Ungaria şi Polonia, îngrijorări privind statul de drept în România

dragnea.jpg

Premierul României Viorica Dàncilà si liderul PSD Liviu Dragnea, pe 17 ianuarie 2018 la Bucuresti
Premierul României Viorica Dàncilà si liderul PSD Liviu Dragnea, pe 17 ianuarie 2018 la Bucuresti
Sursa imaginii: 
INQUAM PHOTOS / REUTERS

In ediţia de joi, influentul cotidian francez Le Monde publică un lung articol despre situaţia din România sub titlul „După Ungaria şi Polonia, îngrijorări privind statul de drept în România”. Analiza este semnată de corespondenţii publicaţiei la Bruxelles.

Raportul Comisiei europene privind reforma justiţiei este „foarte sever, lucru care ar putea împinge România să-l conteste în faţa Curţii de justiţie a Uniunii europene” ne spune Le Monde citând declaraţii ale unor aleşi social-democraţi de la Bucureşti.

Ziarul francez le reaminteşte apoi cititorilor săi că rezoluţia adoptată printr-un „vot masiv” marţi se alarmează „de riscurile privind libertatea presei, de reformele care atacă independenţa justiţiei, de violenţele poliţieneşti şi de demiterea şefei DNA”. Liviu Dragnea este decris de Le Monde drept „adevăratul patron al majorităţii care însă, din cauza unor necazuri judiciare, este obligat să rămână în umbră”.

„Situaţia care se degradează în România, după episoadele Ungaria şi Polonia, e cu atât mai jenantă cu cât Bucureştiul urmează să preia pe întâi ianuarie preşedinţia rotativă a UE. Asta într-un moment crucial: în martie are loc Brexit-ul iar în mai alegeri europene. Finlanda s-a propus să-şi anticipeze propria preşedinţie dar pentru moment propunerea nu a fost reţinută.”

In continuarea articolului său, ziarul francez constată că dacă „Comisia europeană regretă revenirea înapoi a democraţiei române, cazul românesc este mai puţin grav decât cel polonez sau ungar. Până şi socialiştii europeni care până acum au încercat să protejeze guvernul de la Bucureşti, şi-au schimbat părerea acum. Ce se întâmplă în România ne îngrijorează mult” spune Syvie Guillaume, eurodeputată socialistă franceză. Ca şi la conservatorii europeni, din motive de logică electoralistă internă, grupul social-democrat nu va exlude însă delegaţia română.

Inaintea ziarului Le Monde, o serie de alte publicaţii franceze şi europene comentaseră încă de miercuri avertismentul dat de Bruxelles autorităţilor de la Bucureşti. Joi, şi situl de informaţii Euractiv publică un lung articol intitulat: „Justiţie şi corupţie: România în marşarier”.