Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Macron despre mesajele lui Trump şi „vestele galbene”

macro.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron în hangarul portavionului Charles de Gaulle în timpul interviului acordat pe 14 noiembrie 2018 canalului de televiziune TF1
Presedintele francez Emmanuel Macron în hangarul portavionului Charles de Gaulle în timpul interviului acordat pe 14 noiembrie 2018 canalului de televiziune TF1
Sursa imaginii: 
Handout / TF1 / AFP

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, aflat la bordul portavionului Charles de Gaulle, a acordat un interviu exclusiv canalului de televiziune TF1. Inconjurat de avioane de vânătoare şi elicoptere, Macron s-a aflat timp de 40 de minute într-un decor ideal pentru un şef de stat dar şi al Armatelor.

Prima întrebare i-a dat ocazia lui Emmanuel Macron să joace pe împăciutorul, pe înţeleptul. Intrebat cum reacţionează la salva de atacuri agresive de pe reţeaua Twitter pe care i-a lansat-o Donald Trump, preşedintele francez a vrut să evite polemica cu un omolog american imprevizbil şi prost crescut. „Toate aceste lucruri nu au nicio importanţă. Sunt destinate politicii interne americane” a estimat Macron încercând să nu învenineze şi mai mult relaţia cu Washington. Seful statului francez a insistat dimpotrivă pe lunga şi istorica relaţie transatlantică – de la independenţa SUA, trecând prin cele două războaie mondiale şi terminând cu atacurile din 2001 contra turnurilor gemene de la New York. „Americanii sunt şi vor rămâne aliaţii noştri istorici. Că e vorba de Siria sau de Africa, soldaţii noştri lucrează împreună, îşi riscă viaţa zilnic” a conchis Macron acest subiect nu înainte de a preciza că „a fi aliat nu înseamnă a fi vasal”. O aluzie la proiectul său de creeare a unei armate europene pentru ca Europa să nu mai depindă, pentru securitatea ei, de americani şi NATO.

Odată terminată această temă, jurnalistul şi invitatul său au abordat pe larg subiecte interne, preocupări cotidiene ale francezilor, asta în contextul în care Emmanuel Macron trece printr-un gol de aer de popularitate, cu o cotă în cădere liberă de la o vreme încoace. Analiştii sunt dealtfel de părere că preşedintele a acceptat acest interviu tocmai pentru a încerca să gestioneze o criză de încredere cu compatrioţii săi. In cursul intervenţiei sale, Macron şi-a făcut dealtfel şi un mea culpa, a recunoscut că „nu a reuşit să-i reconcilieze pe francezi cu liderii lor politici”.

Pentru a împăca „baza cu vârful”, şeful statului a promis că-şi va schimba metoda. „Francezii vor să fie apreciaţi, protejaţi şi să li se aducă soluţii. Probabil că nu i-am apreciat destul. Ii voi asculta deci mai bine, voi guverna altfel şi voi merge mai mult pe teren” a promis Emmanuel Macron. Un şef de stat care se teme ca, după modelul predecesorilor săi, să nu cunoască un adevărat divorţ cu conaţionalii săi.

Rămâne de văzut cum va fi primit acest mesaj de opinia publică şi în particular de protestatari, reuniţi sub denumirea de „vestele galbene” întrucât e vorba în mare parte de şoferi care, supăraţi din cauza creşterii preţului la carburanţi, au decis să iasă sâmbătă în stradă pentru a protesta şi eventual bloca axele de circulaţie. Această furie plecată deci de la bază, a surprins executivul şi îl contrariază pe şeful statului. In timp ce premierul Edouard Philippe a anunţat câteva măsuri simbolice pentru a calma spiritele, Emmanuel Macron a pus în gardă contra celor care vor să recupereze politic acest protest şi a promis că nu-şi va schimba linia, nu va renunţa la reformele promise. Cum notează ziarul conservator Le Figaro, „preşedintele ştie că mandatul său se va opri brusc dacă va face cel mai mic pas înapoi în privinţa angajamentelor sale de campanie”.

 
Macron despre mesajele lui Trump şi „vestele galbene”