Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Verdict istoric în Cambodgia: khmeri roşii găsiţi vinovaţi de genocid

cambodgia.jpg

Sala tribunalului special care îi judecà pe fostii responsabili khmeri rosii la Phnom Penh
Sala tribunalului special care îi judecà pe fostii responsabili khmeri rosii la Phnom Penh
Image source: 
AFP

Verdict istoric în Cambodgia! Pentru prima dată, Tribunalul penal internaţional recunoaşte calificarea de „genocid” pentru actele comise de khmerii roşii între anii 1975-1979. Decizia era aşteptată de patru decenii.

Doi inculpaţi erau judecaţi de tribunalul special cambodgian: Nuon Chea, 92 de ani şi Khieu Samphan, 87 de ani. Ambii, singurii înalţi demnitari supravieţuitori ai sângerosului regim al khmerilor roşii, fuseseră déjà recunoscuţi vinovaţi de „crime contra umanităţii” în 2014. Azi ei au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru „genocid”, o premieră, fiind găsiţi vinovaţi de moartea a peste două milioane de persoane sub regimul lui Pol Pot.

Samphan, şef al statului „Khampuchea democrată” cum se chema atunci Cambodgia de azi şi imaginea publică a acelui regim, a fost recunoscut vinovat de „genocid contra vietnamezilor”. Chea, ideologul regimului şi braţul drept al lui Pol Pot, a fost şi el găsit vinovat de „genocid contra vietnamezilor” dar şi contra comunităţii musulmane cham. Intre 1975 şi 1979, între 100 şi 500.000 de chami dintr-un total de 700.000 – o etnie din Cambodgia – au fost executaţi de khmerii roşii. Chea, spune tribunalul, „a avut o contribuţie semnificativă la comiterea crimelor, deţinea puterea ultimei decizii” împreună cu Pol Pot.

De notat că Nuon Chea, ca de obicei cu ochelarii negri pe nas, a ascultat verdictul dintr-o celulă special amenajată în tribunal, el fiind foarte bolnav. Khieu Samphan era însă în sala tribunalului, la fel ca şi sute de persoane, dintre care membrii ai comunităţii cham dar şi călugări budişti.

O sută de martori au trecut pe la bara tribunalului în timpul acestui proces ce va rămâne în istorie. Astfel, lumea a putut auzi mărturii despre decapitările, violurile, mariajele forţate, înecurile colective şi canibalismul practicate de regimul khmerilor roşii. Atrocităţi negate de cei doi acuzaţi.

Tribunalul, aspru criticat

In ciuda celor 300 de milioane de dolari investiţi în proceduri, doar trei reprezentanţi ai khmerilor roşii au fost condamnaţi într-un deceniu. Chea şi Samphan acum, Douch, fostul şef al temutei închisori S-21, fusese condamnat în 2012. Verdictul de azi pune capăt capitolului judiciar contra khmerilor roşii întrucât figurile de seamă ale regimului fie sunt foarte în vârstă, fie déjà au murit.

Tribunalul care a judecat aceste crime nu este în fapt unul internaţional în adevăratul sens al cuvântului, precum a fost cel pentru fosta Iugoslavie sau cum este Curtea penală internaţională. Cel din Cambodgia este unul cambodgian în care există şi judecători şi procurori străini, numiţi de ONU.

In fine, să nu uităm că şi actualul premier cambodgian, Hun Sen, a fost un cadru al khmerilor roşii. La nici 23 de ani el se impusese ca şef al unei secţiuni locale ale regimului maoist de atunci. E probabil şi motivul pentru care a cerut de mai multe ori ca niciun suspect să nu fie judecat de tribunalul special internaţional pentru a evita eventuale agitaţii în regatul cambodgian. Procese au avut totuşi loc în faţa acestei jurisdicţii, Nuon Chea şi Khieu Samphan fiind de exemplu judecaţi din 2011 încoace.

In ciuda criticilor emise contra acestui tribunal, „verdictul este echivalent celui dat la Nüremberg şi va rămâne important pentru Cambodgia dar şi pentru justiţia internaţională şi istorie” estimează David Scheffer, fost expert la acest tribunal din partea ONU.

Verdict istoric în Cambodgia: khmeri roşii găsiţi vinovaţi de genocid