Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, inculpat în SUA

assange.jpg

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, la balconul ambasadei Ecuadorului din Londra în mai 2017
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, la balconul ambasadei Ecuadorului din Londra în mai 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Peter Nicholls

Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra de 6 ani după ce în 2010 publicase numeroase documente confudenţiale americane, a fost inculpat în secret în SUA.

Informaţia privind inculparea lui Julian Assange a fost dezvăluită din greşeală. Un expert al universităţii George Washington a găsit pe pagina a treia a unui document un paragraf privind inculparea fondatorului WikiLeaks. Se cerea în mod expres acolo ca această inculpare – nu se spune pentru ce capete de acuzare - să rămână secretă până la arestarea lui Assange pentru ca acesta să nu se poată pregăti şi face totul pentru a evita extrădarea.

Documentul a fost deci făcut public, inclusiv pe reţelele sociale. Avocatul lui Julian Assange spune de partea sa că nu a fost informat privind inculparea clientului său.

Reamintim că pe lângă documente secrete americane în 2010, WikiLeaks a publicat în 2016, în timpul primarelor democrate din SUA, mailuri trimise şi primite pe serverul candidatei democrate Hillary Clinton. Site-ul a primit însă informaţii şi documente de la un spion rus, lucru care ar putea grăbi ancheta referitoare la posibilele interferenţe ruseşti în alegerile americane de acum doi ani.

Procurorul Robert Mueller caută să afle dacă au existat legături între Moscova şi echipa lui Donald Trump în timpul campaniei pentru prezidenţialele din 2016. In iulie, procurorul inculpase 12 agenţi ruşi care pirataseră calculatoarele partidului democrat, furaseră documente interne pe care le publicaseră apoi pentru a influenţa votul. Actul de acuzare se referea la WikiLeaks, descrisă drept o platformă folosită de ruşi pentru a difuza documentele piratate. In luna august, o comisie a Senatului american îl invitase pe Julian Assange să vină pentru a fi audiţionat în cadrul anchetei privind presupusa ingerinţă rusă.

Reamintim că Assange, australian de origine, a publicat în 2010 numeroase documente confidenţiale americane. Până acum el nu a făcut obiectul vreunei inculpări oficiale în SUA. El este doar vizat de o anchetă privind divulgarea miilor de documente militare şi diplomatice. Fondatorul WikiLeaks s-a refugiat în 2012 în ambasada Ecuadorului din Londra pentru a scăpa de o extrădare spre Suedia unde era căutat pentru acuzaţii de viol şi agresiune sexuală, urmăriri ce au fost însă între timp abandonate. Assange a preferat să rămână însă în ambasadă de teamă să nu fie extrădat spre SUA. O teamă ce este probabil acum justificată mai mult ca niciodată.

 
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, inculpat în SUA