Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Berlin: Emmanuel Macron speră la o relansare a Europei pentru a evita «haosul mondial»

presedintele_frantei_emmanuel_macron.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Francois Lenoir

Cu şase luni înainte de alegerile europene, a venit momentul unităţii între Emmanuel Macron şi Angela Merkel, în ciuda divergenţelor pe fond şi într-un moment în care amândoi sunt contestaţi acasă la ei, notează Le Monde. Preşedintele Emmanuel Macron s-a deplasat la Berlin pentru a participa, simbolic, la şedinţa dedicată sfârşitului Primului Război Mondial. 18 noiembrie a fost ziua în care Germania a adus un omagiu victimelor de război dar şi ziua în care şeful de la Palatul Elysée a invitat-o pe Angela Merkel să îşi «asume, împreună, o nouă responsabilitate în Europa».

Trebuie să avem curajul să deschidem o nouă etapă, a declarat preşedintele Emmanuel Macron, citind un discurs în care istoria celor două state se împletea cu orizontul european.

Seful de la Palatul Elysée a pledat pentru o Europă mult mai unită :

« Europa, iar în mijlocul ei cuplul franco-german, are obligaţia de a nu lăsa lumea să alunece în haos ci să o acompanieze pe calea păcii. De aceea Europa trebuie să fie mai puternică, mai suverană, pentru că nu îşi va putea juca rolul dacă ea însăşi devine jucăria puterilor, dacă nu îşi asumă responsabilităţile în privinţa apărării şi a securităţii şi se va mulţumi să joace un rol secund pe scena mondială. Prea multe puteri vor să ne elimine din joc atacându-ne democraţiile şi încercând dezbinarea. În această lume, adevărata noastră putere este unitatea."

Cu jumătate de gură, Emmanuel Macron a relansat astfel ideea controversată a unei armate europene. O idee care a provocat nemulţumirea preşedintelui american, Donald Trump şi scepticismul NATO dar în schimb este suţinută de Angela Merkel.

Emmanuel Macron a avertizat asupra "naţionalismului fără memorie" şi a "fanatismului fără reper".

Liderul francez a invitat Germania să dea dovadă de curaj: “trebuie să ne depăşim tabuurile şi obişnuinţele". «Franţa şi Germania trebuie să îşi pună în comun capacitatea de decizie, politica migratoare şi de dezvoltare şi chiar resursele fiscale», este de părere liderul francez, într-un discurs considerat «ambiţios» de cancelara Angela Merkel.

Dar, sunt încă multe de făcut pentru a se ajunge la o Europă ambiţioasă, scrie Le Figaro. Este incert bugetul zonei euro iar în ce priveşte proiectul de creare a unei armate europene, cei doi lideri nu au explicat cum vor reuşi să împace două culturi strategice diferite.  

Iar cât priveşte taxarea giganţilor internetului, Germania frânează. Asupra imigraţiei, întreaga Europă este divizată.

Franţa şi Germania vor prezenta luni proiectul comun pentru zona euro, care se va limita într-o primă fază la finanţarea investiţiilor, după cum anunţă surse din ministerul francez de Finanţe.

În ceea ce priveşte taxarea marilor societăţi – Google, Apple, Facebook şi Amazon, o întâlnire între miniştrii de Finanţe din Europa ar urma să aibă loc pe 4 decembrie.

Ministrul german de Finanţe declara că Germania susţine modelul francez de impozitare a societăţilor din domeniul cibernetic. O susţinere indispensabilă pentru a putea convinge statele ce ce se opun în continuare unei taxări – Irlanda, Danemarca şi Suedia.  

Preşedintele Emmanuel Macron vrea să îşi găsească punctul de convergenţă cu Berlin înainte de Consiliul European din 13 – 14 decembrie, înainte de a merge poate şi mai departe după scrutinul european.