Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protestatari pe Champs Elysées: «Apple, plăteşte-ţi impozitele»

zeci_de_oameni_s-au_adunat_pe_18_noiembrie_2018_la_paris_pe_champs_elysees_pentru_a_protesta_impotriva_apple.jpg

Zeci de oameni s-au adunat pe 18 noiembrie 2018 la Paris, pe Champs Elysées, pentru a protesta împotriva Apple.
Zeci de oameni s-au adunat pe 18 noiembrie 2018 la Paris, pe Champs Elysées, pentru a protesta împotriva Apple.
Sursa imaginii: 
© AFP

La Paris, francezii au protestat împotria colosului Apple, după ce acesta şi-a deschis un magazin pe cel mai vizitat bulevard din lume- Champs Elysées.

"Apple nu îşi achită impozitele pentru a-şi oferi buticuri frumoase pe Champs Elysées", declară una dintre protestatarele venite la inaugurarea magazinului.

Manifestanţii au acuzat compania Apple de evaziune fiscală.  

Cu peruci colorate şi coifuri pe cap, confetti şi muzică de fanfară oamenii au declarat că este modul lor de a celebra deschiderea noului magazin – "pentru a aminti că Apple este una dintre cele mai mari puteri evazioniste", după cum a declarat Aurélie Trouvé, purtătorul de cuvânt al ATTAC - o miscare altermondialistă franceză.

Printre protestatari se aflau şi nemulţumiţi care îl acuzau pe preşedintele Emmanuel Macron că oferă prea multe «cadouri» bogaţilor.

Ministrul Economiei, Bruno Le Maire a declarat de mai multe ori că speră să existe cât mai curând o politică europeană de taxare a giganţilor din domeniul cibernetic, în special Google, Amazon, Facebook şi Apple. Mai multe ţări se opun instaurării unei taxe, precum este cazul Irlandei unde mai diverse societăţi s-au instalat pe fondul unei fiscalităţi avantajoase.  

Nu e prima oară când această asociaţie protestează la Paris împotriva Apple.