
Special Paris
Carlos Ghosn, preşedintele grupului Renault-Nissan, arestat în Japonia
ghosn.jpg

Salariul lui Carlos Ghosn – până nu demult 9 milioane de euro pe an, doar în Japonia, unul dintre cele mai mari salarii din arhipelag - a fost dintotdeauna subiect de polemică. Potrivit presei de la Tokyo, fiscul japonez îi reproşează preşedintelui grupului Renault-Nissan – şi al constructorului Mitsubishi – că nu a respectat regulile financiare locale. Printre altele, Ghosn este bănuit că şi-a ascuns sau subevaluat o parte din salariu. Suma totală se ridică la câteva sute de mii de euro.
Cel care era până nu demult un fel de idol în Japonia – a fost dealtfel poreclit „samurai-ul” după ce a salvat firma Nissan de la faliment şi a devenit personaj de manga, benzile desenate nipone – a acceptat deîndată să colaboreze cu justiţia.
Direcţia Nissan a organizat deîndată o conferinţă de presă în cursul căreia a confirmat acuzaţiile şi chiar a pus paie pe foc afirmând că preşedintele firmei ar fi comis şi alte fapte grave printre care aceea de a se fi folosit în scopuri personale de banii societăţii. In concluzie, Nissan şi Mitsubishi au cerut demisia patronului lor comun.
La Paris, consiliul de administraţie Renault se va reuni „cât de curând” şi până atunci spune că”aşteaptă detalii de la Carlos Ghosn”. De partea lor, oficialii francezi se declară preocupaţi doar de consolidarea alianţei cu Nissan. Preşedintele Republicii a fost însă nevoit în faţa presei să comenteze foarte pe scurt arestarea marelui patron. Emmanuel Macron spune că „statul, ca acţionar, va fi extrem de vigilent la stabilitatea grupului dar şi a salariaţilor. Ii asigur pe aceştia din urmă că statul îi va sprijini” promite preşedintele francez.
La aflarea veştii arestării lui Carlos Ghosn, acţiunea Renault a degringolat până la cu 13% procente la bursa din Paris. Valoarea constructorului de maşini a pierdut un miliard de euro, ajung la cel mai slab nivel din 2005 încoace. In 6 luni, capitalizarea bursieră a lui Renault a diminuat cu o treime.
Cine este Carlos Ghosn?
Marele patron, născut în Brazilia acum 64 de ani, de origine libaneză şi de naţionalitate franceză, s-a instalat în Japonia de două decenii, mai exact din 1999. Acolo el a fost principalul artizan al salvării de la faliment a constructorului Nissan. In urma unei restructurări drastice – Ghosn e descris drept un „cost-killer” – firma s-a apropiat tot mai mult de Renault în cadrul unei alianţe globale. Alianţă căreia i s-a alăturat în 2016 şi constructorul Mitsubishi. Trioul a devenit astfel numărul unu al vânzărilor auto în lume cu aproape 11 milioane de vehicule vândute anul trecut. Trebuie precizat că gigantul industrial franco-japonez regrupează zece mărci – printre care şi Dacia – şi are 470.000 de angajaţi în 122 de uzine răspândite pe toate continentele.
Marele patron este criticat şi în Franţa, la firma Renault. Sindicatele de aici îi reproşează că a fragilizat întreprinderea mizând mult pe mijloace externe, pe ţările emergente precum India şi ...România. Este criticat şi în Franţa pentru salariul său enorm, peste 7 milioane de euro pe an – salariu negociat cu statul francez care deţine 15% din firmă – şi pentru climatul tensionat din interiorul societăţii. In ciuda acestor critici, Carlos Ghosn a reuşit să obţină un nou mandat de preşedinte, în mare parte graţie rezultatelor bune înregistrate de constructorul de automobile. Totuşi, Ghosn a fost nevoit să accepte să fie escortat de un număr doi, Thierry Bolloré, numit director-general adjunct. Un debut de tranziţie spre era post-Ghosn care ar putea să fie grăbit de plecarea forţată a numărului unu? Este întrebarea pe care şi-o pun mai toţi analiştii.