Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron: fără o armată europeană nu poate fi concepută suveranitatea Europei

macron-merkel-berlin-1904.jpg

Preşedintele Emmanuel Macron în cursul unei vizite la Berlin, pledînd în faţa cancelarei Angela Merkel favoarea Europei.
Preşedintele Emmanuel Macron în cursul unei vizite la Berlin, pledînd în faţa cancelarei Angela Merkel favoarea Europei.
Image source: 
Credit foto: Kay Nietfeld/Pool via Reuters

Aflat în vizită la Berlin, duminică 18 noiembrie, şi apoi la Bruxelles, luni 19 noiembrie, preşedintele Emmanuel Macron a continuat să pledeze în favoarea unei apărări europene autonome. Aceasta din urmă este văzută ca o condiţie pentru ca Europa să-şi poată păstra suveranitatea. La Paris şi la Berlin ideea unei apărări europene nu are însă aceleaşi conotaţii.

Intr-un articol publicat în Le Figaro editorialistul Alain Barluet subliniază faptul că la Berlin, în faţa deputaţilor germani, şeful statului francez a preferat să folosească termenul de “apărare europeană” şi nu de “armată europeană”. Un fel de concesie verbală, de natură să netezească unele asperităţi. Pentru că Germania, chiar dacă recunoaşte că Europa este ameninţată de “jocul” unor mari puteri precum Rusia, China şi Statele Unite, nu este dispusă să accepte scenariul constituirii unei forţe europene în care Franţa să aibă principala greutate.

Ideea unei armate europene nu este nouă, mai arată editorialistul francez. Incă din 1963, cînd Franţa şi Germania au semnat un tratat de reconciliere, s-a pus problema unei strategii comune şi a unei industrii comune de armament. Istoricul Georges-Henri Soutou, citat de Le Figaro, consideră însă că europenii suferă de un fel de strabism divergent: Franţa dă prioritate sudului în timp ce Germania dă prioritate estului.

Dacă pînă acum nu s-au pus încă fundamentele unei apărări europene vina aparţine şi oamenilor politici, care nu au fost destul de energici şi convingători, se mai afirmă în mediile experţilor avizaţi. Oare să fie acum Emmanuel Macron omul providenţial, de care avea nevoie Europa pentru a face un pas decisiv în direcţia autonomiei sale militare? Există îndoieli în acest sens. Si nu pentru că Macron nu ar avea calităţi, ci pentru că Europa nu are un executiv politic suficient de legitim pentru a trimite soldaţi la moarte. Iată o altă părere exprimată de un conservator francez, Arnaud Danjean, deputat european. In afara cadrelor naţionale, o astfel de autoritate nu există în Europa, mai adaugă el