Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iranul în căutare de aliaţi pe fondul sancţiunilor americane

2014-01-04t195822z_515194362_gm1ea150ax001_rtrmadp_3_turkey.jpg

Ministrul iranian al afacerilor externe Mohammad Javad Zarif
Ministrul iranian al afacerilor externe Mohammad Javad Zarif
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Murad Sezer

Ministrul iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, declară, într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro, că "eforturile ţării sale în lupta împotriva terorismului sunt recunoscute de întreaga lume". Seful diplomaţiei iraniene reafirmă că Iranul s-a angajat să nu se doteze niciodată cu arma nucleară.

Ministrul iranian de externe evocă dificultăţile prin care trece Iranul în urma sancţiunilor impuse de Statele Unite, dar îşi exprimă speranţa că ţări precum China şi Rusia, vizate şi ele de sancţiuni americane, vor continua să fie parteneri comerciali ai Teheranului. Pentru a 13-a oară, precizează demnitarul iranian, Agenţia internaţională pentru energie atomică de la Viena a "certificat faptul că Iranul aplică în totalitate acordul nuclear semnat pe 14 iulie 2015".

La întrebarea dacă Iranul are scopuri hegemonice în regiune, Mohammad Javad Zarif răspunde: "Iranul nu încearcă decît să întreţină relaţii bune cu vecinii săi. Diferenţa dintre americani şi iranieni este că noi, în Orientul Mijlociu, suntem la noi acasă. Noi nu am agresat din punct de vedere militar nici o ţară din această regiune. Ceea ce nu este valabil pentru America.”

Seful diplomaţiei iraniene răspunde şi la o întrebare legată de politica franceză faţă Iran. Reamintim că preşedintele Emmanuel Macron consideră că sancţiunile americane nu sunt o bună soluţie, dar este de părere că un nou acord cu Iranul trebuie negociat, acord în care să figureze nu doar capitolul nuclear ci şi cel legat de programul balistic iranian, de capacităţile sale în ce priveşte producţia de combustibil nuclear precum şi de strategia regională a Iranului. Diplomatul iranian precizează în context că în termeni de cheltuieli militare Iranul este mai degrabă “rezonabil” faţă de celelalte ţări din regiune, şi dă ca exemplu Emiratele Arabe Unite: un milion de locuitori şi 22 de miliarde de dolari cheltuiţi anual pentru armament.