Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


In deschiderea Sezonului Franţa-România, Requiemul lui Fauré sub bagheta lui Christian Ciucă

img_1762.jpg

Dirijorul Christian Ciucà va da startul Sezonului Franta-România pe 27 noiembrie la catedrala Invalizilor
Dirijorul Christian Ciucà va da startul Sezonului Franta-România pe 27 noiembrie la catedrala Invalizilor
Image source: 
Roza Zah

Sezonul Franţa-România debutează marţi 27 noiembrie, la Paris, în prezenţa preşedinţilor francez Emmanuel Macron şi român Klaus Iohannis. In deschiderea acestui sezon şi cu ocazia comemorării Centenarului sfârşitului primului război mondial, Ansamblul Instrumental din Paris şi Corul Madrigal, dirijate de Christian Ciucă, vor da marţi dimineaţa un concert excepţional în Catedrala Invalizilor. Concertul, la care se va cânta Requiemul lui Fauré, va fi apoi reluat a doua zi, miercuri 28 noiembrie, pentru marele public, în Bazilica Sainte-Clotilde din Paris. In interviul care urmează, Vasile Damian l-a întrebat pentru început pe Christian Ciucă de ce a ales Requiemul lui Fauré.

„Când am făcut programul cu responsabilii Sezonului, nu am avut niciun dubiu: am spus că vreau să facem Fauré şi au spus de acord! Pentru mine nu este un Requiem al morţii, este un Requiem al speranţei. Aşa a spus chiar Fauré: „Nu compun acest Requiem pentru cei morţi ci compun pentru cei care rămân şi care trebuie să aibă o speranţă”. Este un Requiem major, într-o tonalitate majoră” spune Christian Ciucă.

In continuarea interviului pe care ni l-a acordat, dirijorul reaminteşte că „Requiemul lui Fauré a fost jucat prima dată în 1888 la biserica Madeleine dar istoria spune că, probabil, există o legătură puternică cu România întrucât se pare că acest Requiem ar fi fost cântat şi la sala Bizantină din incinta ambasadei României din Franţa. Există deci ceva care ne apropie şi mai mult”.

„Corul Madrigal pe care îl voi dirija şi care vine pentru prima dată acum în Franţa, este un cor excepţional. Am avut déjà plăcerea să fac cu ei un concert anul trecut la Festivalul Enescu. Este un cor de mare, mare valoare care nu este însă cunoscut în Franţa deci mă bucur să-l aduc şi să-l prezint publicului francez” mai declară Christian Ciucă.

„Impreună cu Corul Madrigal va cânta şi Ansamblul Instrumental din Paris, în care există şi foarte mulţi români care locuiesc în Franţa. Cred că nu se putea alege mai bine această orchestră; este ceva care simbolizează cum nu se poate mai frumos colaborarea dintre muzicienii francezi şi cei români, între un cor excepţional şi nişte muzicieni excepţionali”.

„Ce o să fie cel mai greu marţi dimineaţa este cântatul la 9 dimineaţa. Artiştii în general nu sunt atât de matinali. Dar acum sunt preveniţi şi deci o să fie toţi în formă; în plus la catedrala de la Invalizi acustica este superbă. Mă bucur că acest unic va putea fi redat a doua zi, miercuri 28 noimbrie, seara la ora 19:30, la Bazilica Sainte-Clotilde, biserica lui César Franck, orga acestuia pe care dealtfel se va cânta!”, spune entuziast Christian Ciucă.

După cele două concerte pariziene, Corul Madrigal va pleca într-un mini-turneu în Franţa. „Eu personal voi face pe 8 decembrie un concert cu Ansamblul Instrumental şi corul Crescendo în care vom cânta Messiah lui Händel” conchide maestrul Christian Ciucă.

In deschiderea Sezonului Franţa-România, Requiemul lui Fauré sub bagheta lui Christian Ciucă