Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Retrospectivă Christian Paraschiv la Paris: un artist care experimentează pe propriul său corp

Prefaţăm o expoziţie intitulată “Nomos” aparţinînd artistului franco-român Christian Paraschiv, expoziţie organizată în cadrul sezonului cultural Franţa-România care începe pe 27 noiembrie.

Christian Paraschiv expune 68 de lucrări acoperind o perioadă de peste trei decenii, din 1970 pînă în 2002. Evenimentul este patronat de Institutul Cultural Român şi de o galerie pariziană, Galerie Fonds de dotation ENSEIGNE DES OUDIN. O monografie intitulată "Nomos", editată de ICR, va fi disponibilă cu această ocazie. Vernisajul va avea loc pe 28 noiembrie, la ora 18, la galeria evocată mai sus (Rue Martel numărul 4, arondismentul zece).

Christian Paraschiv şi-a făcut un nume printre tinerii plasticieni încă din anii 80, dar demersurile sale artistice n-au fost compatibile în acei ani cu criteriile artei socialiste. In Franţa, Christian Paraschiv a beneficiat de sprijinul mai multor galerişti, printre care Alain Oudin, iar întregul său parcurs a fost unul care se menţinut înafara presiunilor comerciale.

Christian Paraschiv, la microfonul lui Matei Vişniec, ne dă detalii despre actuala sa retrospectivă precum şi despre pasiunea sa pentru o anumită zonă experimentală cunoscută mai ales sub numele de "body art".

864