Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Investitorii străini, mai departe seduşi de reformele lui Emmanuel Macron

macron.jpg

Potrivit investitorilor stràini, Emmanuel Macron a ameliorat atractivitatea Frantei
Potrivit investitorilor stràini, Emmanuel Macron a ameliorat atractivitatea Frantei
Image source: 
Sipa Press

Niciodată imaginea Franţei nu a fost atât de bună în străinătate. Potrivit unui sondaj realizat de agenţia publică Business France, 82% din firmele străine estimează că „Franţa este o ţară în care trebuie să investeşti”. 18 luni după alegerea lui Emmanuel Macron la preşedinţia ţării, Franţa este văzută, din afară, ca un teritoriu primitor şi deschis.

Sondajul referitor la imaginea Franţei în lumea investitorilor străini a fost realizat şi publicat cu ocazia reuniunii, la Sorbona, a mai multor sute de lideri de filiale franceze ale unor multinaţionale. Ocazie de a face un bilanţ al atractivităţii Franţei dar şi de a transmite mesaje celor 4 miniştri prezenţi la întâlnire.

Anchetele de opinie publicate cu acest prilej sunt edificatoare: 82% dintre cei prezenţi la Sorbona spun că „Franţa este o ţară în care trebuie să investeşti” şi 83 de procente afirmă că „Hexagonul a făcut reformele necesare pentru a-şi moderniza economia”. In fine, o altă anchetă arată că trei sferturi dintre decidenţii economici au o părere „pozitivă” despre primele 18 luni ale mandatului lui Emmanuel Macron.

Cel mai mult au fost apreciate reducerea impozitului pe societăţi, reforma formării profesionale sau cea a codului muncii. Pariul nu este însă complet câştigat. Investitorii aşteaptă o accelerare a reformelor încă nerealizate şi mai multă pedagogie din partea guvernului pentru a explica necesitatea acestor reforme. Se insistă pe continuarea reducerii costului muncii, pe deschiderea mai mare a pieţii muncii şi pe o întărire a competitivităţi fiscale.

In aceste zile de manifestaţii, blocaje şi proteste diverse pe plan intern, combinate cu o cădere a popularităţii sale printre francezi, cu siguranţă că Emmanuel Macron va aprecia aceste semnale încurajatoare venite din exterior.

Investitorii străini, mai departe seduşi de reformele lui Emmanuel Macron
587