Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Infernul închisorilor japoneze, trăit şi de Carlos Ghosn

kosuge.jpg

Inchisoarea de la Kosuge în care este încarcerat Carlos Ghosn, patronul grupului Renault-Nissan
Inchisoarea de la Kosuge în care este încarcerat Carlos Ghosn, patronul grupului Renault-Nissan
Sursa imaginii: 
KANAME YONEYAMA / YOMIURI / AFP

Arestarea şi încarcerarea lui Carlos Ghosn, patronul grupului Renault-Nissan, a scos la lumină şi condiţiile de detenţie extrem de dure care există în Japonia.

„Sistemul carceral japonez este extrem de brutal, făcut ca să-ţi rupă moralul, să te simţi ca un nimic”. O spune corespondentul din Japonia a lui Radio France care a avut ocazia să urmărească o serie de procese şi să viziteze puşcăriile de acolo.

Carlos Ghosn a fost încarcerat în închisoarea de la Kosuge, cartier la nord de Tokyo. Acolo sunt tot felul de deţinuţi, inclusiv unii condamnaţi la moarte. Toată lumea este supusă aceluiaşi regim. Când a ajuns acolo, patronul Renault-Nissan a avut în faţa sa o grămadă de paznici care i-au pus o grămadă de întrebări: dacă este homosexual, dacă este îngrijorat de ceva, dacă a avut operaţii estetice şi în particular dacă şi-a modificat penisul, şamd. Chestiuni deranjante dar care sunt puse tuturor noilor veniţi.

Etajul VIP-ilor din această puşcărie de o mie de celule este singurul în care deţinuţii stau singuri în celulă. Singuri în doar 6,5 m2. In acest spaţiu extrem de retrâns au la dispoziţie trei tatami – saltele tradiţionale – o toaletă şi o chiuvetă. Nicio lumină din afară, nicio fereastră şi puţină lumină oricum. Poziţia regulamentară este aşezat în dreptul unei măsuţe mici. Toată ziua nu ai voie să te ridici cu excepţia celor două „ieşiri” de câte 15 minute când trebuie să faci exerciţii. Nu ai voie să te uiţi printre gratii să vezi cine e pe culoar sau în celula din faţă, nu ai voie să vorbeşti şi ai dreptul la trei mese pe zi. Scularea este la 7 dimineaţa iar culcarea la 9 seara, pentru toată lumea. Oră la care trebuie să te întinzi dar numai pe spate şi cu faţa descoperită. Nu ai deci voie să dormi pe burtă şi nici să-ţi acoperi ochii ca să te fereşti de lumina care stă aprinsă 24 de ore din 24. Iarna ai voie să faci trei duşuri în două săptămâni, vara ai voie două pe săptămână. In fine, în sistemul carceral japonez, cu rare excepţii, nu ai voie să primeşti vizite nici măcar de la membrii familiei. Nu ai voie să vorbeşti la telefon sau să scrii. In aceste condiţii, Carlos Ghosn nu a putut să vadă decât un avocat şi diplomaţi francezi sau brazilieni întrucât beneficiază de protecţia consulară. Asta este însă tot, regimul aplicat lui ca şi oricărui alt delincvent sau serial-killer.

Obiectivul acestui sistem extrem de brutal din punct de vedere pshihologic – violenţă fizică nu există la Kosuge - este obţinerea de mărturii. Recunoaşterea faptelor este un adevărat cult în Japonia. Odată ce eşti inculpat de procuror, eşti sigur în proporţie de 90% că vei fi condamnat. Inutil de precizat că aceste condiţii de detenţie aplicate lui Carlos Ghosn nu sunt mai deloc comentate în arhipelag, pedeapsa nefiind ceva şocant în Japonia.

 
Infernul închisorilor japoneze, tràit si de Carlos Ghosn