
Special Paris
Feministele franceze ies în stradă contra violenţelor sexiste şi sexuale
Organizatorii cer „sfârşitul impunităţii pentru agresori” dar şi „măsuri ambiţioase şi mijloace financiare suficiente pentru ca acţiunea publică contra acestor violenţe să devină o prioritate de prim rang”. După o primă mobilizare acum 6 săptămâni la Paris la acer au venit o mie de femei la apelul unei actriţe foarte populare – Muriel Robin - dorinţa feministelor este ca acum „să se treacă la acţiune”.
Manifestaţiile de sâmbătă au loc în ajunul Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţelor contra femeilor. Problema este că în aceeaşi zi, 24 noiembrie, este programată la Paris şi venirea manifestanţilor cu „veste galbene”, cei care protestează contra scumpirii preţului la carburanţi. In aceste condiţii, feministele reunite sub hashtagul #NousToutes (NoiToate) au lansat un apel „vestelor galbene” ca să nu blocheze traficul şi accesul în oraşe şi nici să nu manifesteze.
Mişcarea feministă #NousToutes a apărut acum două luni şi este sprijinită de mai multe asociaţii care combat violenţele sexuale şi sexiste. #NousToutes denunţă în manifestul lor „decalajul care există între violenţele comise contra femeilor şi răspunsul adus de politicile publice”. E adevărat că cifrele violenţelor vorbesc de la sine. Anul trecut, practic 220.000 de femei franceze au declarat că au fost victime ale unor violenţe fizice şi/sau sexuale în cadrul conjugal. O cifră ce este probabil mult sub realitate întrucât majoritatea femeilor nu îndrăznesc să meargă la poliţie ca să depună plângere.
In 2016, 123 de femei au fost ucise în Franţa de soţul sau iubitul lor, cu alte cuvinte cam una la trei zile. In fine, peste 250 de femei sunt violate zilnic în Hexagon şi una din trei a fost déjà hărţuită sau agresată sexual la locul de muncă.
Nu e deci de mirare că în aceste condiţii feministele să ceară mijloace suplimentare pentru a combate eficient fenomenul. Ele estimează la două miliarde de euros nevoile în acest sens. Astăzi, fondul destinat victimelor violenţelor conjugale este de 80 de milioane de euros. In curând suma va ajunge însă la 500 de milioane, tot insuficientă din punctul de vedere al feministelor.
In ciuda situaţiei descrise mai sus, Le Monde care consacră o lungă anchetă subiectului, notează că mişcarea feministă este astăzi foarte divizată în Franţa. Numeroase personalităţi politice, mediatice şi culturale au sprijinit mişcarea #NousToutes. Alte organzaiţii refzuă însă să se alăture marşului de sâmbătă pe motiv de exemplu că în cortegiu ar urma să defileze şi prostituate.
In fine, cu ocazia Zilei Internaţionale pentru eliminarea violenţelor contra femeilor, RFI, France 24 şi Monte Carlo Doualiya propun o serie de programe speciale de radio, televiziune şi pe reţelele sociale. Entităţile grupului France Médias Monde vor face astfel bilanţul acestui „flagel mondial” cum îl descrie ONU care sunt milioanele de femei victime pe toate cele 5 continente.