Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


In ciuda violenţelor de sâmbătă, "vestele galbene" promit că revin la Paris, pe 1 decembrie

gilets.jpg

Un manifestant îsi tine vesta galbenà pe Champs-Elysées pe 24 noiembire 2018
Un manifestant îsi tine vesta galbenà pe Champs-Elysées pe 24 noiembire 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes

O nouă mobilizare a "vestelor galbene" - cei nemulţumiţi de scumpirea carburanţilor - a avut loc sâmbătă la Paris şi în mai multe oraşe din Franţa. Potrivit datelor ministerului de interne, 106.000 de persoane au defilat în toată ţara din care 8.000 la Paris. Capitală în care protestul a degenerat în violenţe pe celebra Avenue des Champs-Elysées.

In total 130 de persoane au fost arestate dintre care 42 la Paris unde ocuparea lui Champs-Elysées s-a transformat în scene de gherilă urbană. Manifestaţia era interzisă pe această celebră arteră pariziană, prefectura autorizând doar Champs-de-Mars, sub turnul Eiffel, ca loc de adunare pentru protestatari.

Confruntările între unii dintre manifestanţi - maximum 100 veniţi probabil din "rândurile extremei drepte", spun autorităţile - şi forţele de ordine au avut loc toată după-amiaza pe fond de gaze lacrimogene, coktailuri molotov şi mobilier urban incendiat. Cei mai violenţi dintre protestari, veniţi numai ca să se răfuiască cu poliţia, doreau să ajungă la Palatul prezidenţial Elysée aflat nu departe. Marşul lor a fost stopat însă de forţele de ordine cu preţul unor ciocniri violente urmate de arestări.

Preşedintele Emmanuel Macron şi-a exprimat "ruşinea" pe reţeaua Twitter. "Ruşine celor care au agresat forţele de ordine. Ruşine celor care au violentat alţi cetăţeni şi jurnalişti. Ruşine celor care au încercat să intimideze aleşi ai Republicii. Nu există loc pentru astfel de violenţe în Republică" a scris şeful statului pe Twitter.

In timp de puterea este decisă să-şi menţină creşterea taxelor pe carburanţi - decizie la originea protestelor - aşa-zisele "veste galbene" promit déjà o noua manifestaţie, tot pe Champs-Elysées, sâmbătă 1 decembrie.

 
In ciuda violenţelor de sâmbătă, "vestele galbene" promit că revin la Paris pe 1 decembrie