Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eveniment în jurul lui Gherasim Luca la Centrul Georges Pompidou

thumb_medium.jpg

Colaj realizat de Gherasim Luca
Colaj realizat de Gherasim Luca
Sursa imaginii: 
Credit foto: Centre Georges Pompidou

Marţi 27 noiembrie a fost inaugurată la Centrul naţional de artă şi cultură Georges Pompidou de la Paris o expoziţie dedicată lui Gherasim Luca, scriitor inclasabil, plecat din România şi devenit un mare poet francez. Expozitiac poate fi văzută pînă pe 7 ianuarie, ea are loc în contextul Sezonului comun Franţa-România.

Născut în 1913 la Bucureşti, Gherasim Luca a plecat la Paris în anii 60 oarecum pe urmele altor scriitori avangardişti precum Tristan Tzaran, Isidore Issou, Benjamin Fondane… El s-a sinucis în 1994 aruncînd-se în Sena de pe Podul Artelor.

Gherasim Luca a malaxat “materia” limbii franceze ca nimeni altul încercînd să obţină efecte poetice dar şi muzicale de o mare originalitate. El este un creator de limbaj poetic, dar şi un artist vizual care a realizat poeme grafice şi colaje.

Matei Vişniec a stat de vorbă cu Mica Gherghescu, specialistă în opera lui Gherasim Luca, şi care s-a aflat la originea expoziţiei de la Beaubourg. Ceea ce veţi auzi în dialogul următor este şi ecoul vocii lui Gherasim Luca. El îşi recita cu mare pasiune poemele şi numea această practică “théâtre en bouche”.