
Special Paris
Dracula, Edith Piaf, Napoleon, Maria Tănase şi TofDru, artistul care a realizat afişele sezonului Franţa România
TofDru: Am fost contactat, a fost o licitaţie , si deci au fost contactaţi mai mulţi ilustratori, mai mulţi artişti, apoi am fost ales de către Institutul Francez şi de instanţele române.
Eu am déjà un univers care este ilustraţia, colajul ; agenţia ©Super a venit să mă caute pentru stilul meu. Ei aveau déjà un concept bine stabilit : ideea era să se demonteze clişeele.
Am reflectat la care ar putea fi clişeele de fiecare parte, atât de partea franceză căt şi de partea română. Pe urmă, eu am făcut o căutare de iconografii, o întreagă documentare, ca apoi să las frâu liber stilului meu. Deci, trebuia de fapt să reînnoim aceste clişee, să le facem să devină mai “pop”, mai abordabile, mai accesibile, să luăm praful de pe ele.
Rep: Sigur, Dracula e arhicunoscut, dar Maria Tănase? Aţi auzit vorbindu-se de Maria Tănase până acum?
TofDru: Absolut de loc. Mie mi s-a spus. La un moment dat mi s-a cerut un singur vizual. Deci, ne-am spus: e Dracula si Edith Piaf. Dar Edith Piaf nu era suficient de cunoscută pe partea română şi a trebuit să găsim echivalentul ei.
Ei bine, atunci am descoperit-o eu, căci mi-a fost recomandată, mi s-a cerut sa utilizez această cântăreaţă, cântareaţă pe care am şi ascultat-o din acel moment. Intr-adevăr este în acelaşi spirit cu Edith Piaf. E amuzant. Nu, nu o cunoşteam până atunci.
Rep: Pe latura franceză mai este Napoleon. Cum aţi ajuns la Napoleon, de ce Napoleon?
TofDru: Nici la Napoleon nu am ajuns singur. Pentru latură română am fost destul de ghidat. Adică, eu am fost chemat pentru un afiş, un vizual, o ilustraţie, care însă nu a reuşit să depăşească stadiile de validare de ambele părţi. A trebuit să creez un al doilea vizual, o a doua ilustraţie, şi aici mi s-a spus clar: utilizezi Maria Tănase şi Napoleon.
Rep: Au fost critici, au fost oameni care au spus « Dar ce facem cu acest afiş, cu clişeele? », căci sunt clişee. Déjà Edith Piaf e un clişeu…
TofDru: Ea nu e neapărat un clişeu în Franţa ; în schimb e reprezentativă pentru muzica franceză. Am căutat icoane, o icoană emblematică franceză, cunoscută de toţi, tineri şi mai puţin tineri. Chiar dacă nu-i cunoaştem figura, cred că cunoaştem totuşi câteva din cântecele ei. Aş spune chiar că şi adolescenţii cunosc câteva din cântecele lui Edith Piaf.
Apoi, de ce Dracula? Intr-adevăr, l-am pomenit mai întâi pe Brâncuşi. Dar eu cred că el nu e cunoscut de publicul larg, şi puţin cunoscut de tineri, din păcate. In timp ce Dracula, el e cunoscut.
Rep: Oare oamenii ştiu că Dracula de exemplu este doar o invenţie, graţie unui scriitor care nu e român ?
TofDru: Da, e adevărat. Eu, când m-au întrebat: “tu pe cine cunoşti ca personalitate română?”, întrebarea a fost puţin dificilă. Dar după un moment de reflecţie, am răspuns şi eu în mod spontan: Dracula. Am spus de asemenea Tzara pentru mă interesează mişcarea dadaistă. De Brâncuşi uitasem că era român; ştiam însă că Vladimir Cosma e român! Cam atât. Nu puteam să spun mai mult de 5 nume. Ah ! Ionesco, totuşi, l-am spus.
Rep: Revin la întrebarea mea. Aţi avut critici, vi s-au făcut remarci din partea autorităţilor române, vi s-a cerut să schimbaţi puţin ceva sau nu? Aţi fost complet liber în creatie?
TofDru: Eu sunt complet liber în creaţia mea, până în momentul în care apar reacţii legate de creaţia mea, un retur. Această idee am avut-o împreună cu agenţia ©Super încă la inceput. Acum, ideea a depăşit etapele succesive de validare. A fost foarte lung. Apoi, eu n-am avut nici o remarcă, sau vreun retur direct. Oricum, nu cred că remarcile mi se vor adresa mie direct.
La intrebarea “De ce am ales Dracula?”, când, în plus pe afiş e un actor american… Oricum nu a trebuit să mă justific vizavi de această alegere. Si nu cred că va trebui s-o fac vreodată.
Rep: Pentru a termina, v-aş întreba “la ce servesc clişeele?
TofDru: Clişeele servesc pentru a-i linişti pe oamenii. Cred că ele există pentru ca oamenii să se simtă în siguranţă. Apoi, e intrinsec, clişeul există pentru a fi demontat, negat.
TofDru, artistul care a realizat afisele sezonului Franta-România