Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris: Emmanuel Macron a convocat o reuniune de urgenţă la Elysée după violenţele de stradă

manifestatia_vestele_galbene_-_gilets_jaunes_arcul_de_triumf_paris_1_decembrie_2018.jpg

Manifestatia Vestele Galbene / Gilets Jaunes, Arcul de Triumf, Paris, 1 decembrie 2018.
Manifestatia Vestele Galbene / Gilets Jaunes, Arcul de Triumf, Paris, 1 decembrie 2018.
Image source: 
© Reuters

Vestele Galbene / Gilets Jaunes au manifestat pentru a treia sâmbătă consecutivă, pe Champs Elysées, la Arcul de Triumf dar şi în diverse alte puncte din Paris. Importante pagube au fost înregistrate: mai multe maşini au fost incendiate, vitrinele unor magazine de pe celebrul bulevard parizian au fost distruse iar Arcul de Triumf deteriorat iar paguba se ridică la câteva sute de mii de euro doar pentru acest acest monument construit la începutul anilor 1830.

Înainte de reuniunea de urgenţă, preşedintele Emmanuel Macron s-a deplasat pe Champs Elysée pentru a constata pagubele înregistrate în urma violenţelor izbucnite în cursul zilei de sâmbătă. Au protestat Gilets Jaunes / Vestele Galbene dar manifestaţia a degenerat iar în mai multe zone din Paris puteau fi văzute adevărate scene de guerilă urbană.

Numai ce a revenit de la summitul G20 din Buenos Aires iar şeful statului s-a deplasat la Arcul de Triumf, place de l'Étoile - teatrul unor violenţe şi a importante pagube. Preşedintele a fost acompaniat de ministrul de Interne, Christophe Castaner. Împreună au mers pe jos până la mormântul Soldatului Necunoscut, aflat sub Arcul de Triumf. Protestatarii au devastat monumentul iar pentru câteva zile el va fi închis.

Manifestanţii au scris pe el cu vopsea, au distrus statuete, anumite piese de mobilier şi unele piese ce fac parte din expoziţia permanentă de aici. Panourile din sticlă din interiorul Arcului au fost sparte iar ecranele distruse. Bustul din marmură a lui Napoleon a fost decapitat.

Preşedintele a mulţumit forţelor de ordine care au acţionat aici şi s-a întâlnit cu comercianţi de pe strada Kleber a căror magazine au fost vandalizate sâmbătă. Unii l-au aplaudat iar unele veste galbene au cerut demisia lui.

Sâmbătă seara, când mai multe autoturisme ardeau în plin Paris, preşedintele Emmanuel Macron declara că nu va accepta niciodată violenţele, căci ele nu au nimic de a face cu expresia unei revolte legitime, a gilets jaunes – cei care protestează împotriva creşterii preţului la carburant şi scăderii puterii de cumpărare: "Nimic nu poate justifica atacul asupra forţelor de ordine, distrugerea magazinelor, incendierea unor clădiri publice ori private, ameninţarea trecătorilor şi a jurnaliştilor ori vandalizarea Arcului de Triumf. Vinovaţii nu vor o schimbare, vor haosul. Ei vor fi prezentaţi justiţiei. Am să respect mereu contestaţiile, am să ascult mereu opoziţia dar nu voi accepta niciodată violenţele." 

Ministrul de Interne, Christophe Castaner spune că cei care au distrus nu sunt protestatarii Gilets Jaunes / vestele galbene:

"Vestele galbene se luptă pentru o cauză, manifestează, revendică ceva şi asta este perfect legitim. Cei care se aflau însă la Arcul de Triumf au venit pentru a distruge, pentru a sparge, pentru a fura, pentru a răni şi chiar pentru a omorî. S-au camuflat în Gilets Jaunes. Sunt oameni foarte răi care se ascund printre Gilets Jaunes iar pe aceştia i-am reţinut. Premierul s-a oferit să îi primească şi să vorbească cu ei pentru că trebuie să dialogăm pentru a găsi o soluţie de ieşire din criză. Dar le-am transmis deja vestelor galbene să nu se mai lase influenţaţi de astfel de protestatari care distrug. Protejaţi-vă şi protejaţi francezii şi patrimoniul nostru. Nu mai participaţi la astfel de atacuri."

Premierul Eduard Phillipe s-a declarat şocat de ceea ce s-a întâmplat în Paris:

"Am fost şocat că cineva a putut să atace simboluri franceze: faptul că Arcul de Triumf a fost inscripţionat cu vopsea, faptul că în apropierea mormântului Soldatului Necunoscut a putut avea loc o manifestaţie violentă. Astfel de imagini mă şochează. Nu vom ierta nimic celor care au venit aici doar pentru a distruge, pentru a provoca forţele de ordine."

Patroni din industria hotelieră, turism şi comerţ au cerut guvernului să restabilească un climat favorabil activităţilor economice.

În total, la Paris, aproximativ 400 de persoane au fost reţinute, potrivit unui bilanţ al poliţiei care arată că 133 de persoane au fost rănite în capitală iar 250 în întreaga Franţă.

O reuniune de criză a fost prezidată şi la Primăria Capitalei, de primăriţa Anne Hidalgo. Costul pagubelor este imens, a declarat aceasta.

În total, în Franţa au protestat sâmbătă 136.000 de oameni, comparativ cu 166.000 în urmă cu o săptămână, potrivit ministerului de Interne.

Mişcarea Gilets Jaunes nu are un lider – oamenii cer guvernului să îngheţe creşterea preţului la combustibil.