Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mediu: Situaţia nu a fost niciodată aşa de gravă

cop24_are_loc_la_katowice_polonia_-_200_de_lideri_ai_planetei_au_fost_invitati_sa_participe_la_summit.jpg

COP24 are loc la Katowice, Polonia - 200 de lideri ai planetei au fost invitati sa participe la summit.
COP24 are loc la Katowice, Polonia - 200 de lideri ai planetei au fost invitati sa participe la summit.
Sursa imaginii: 
© France 24

A 24-a conferinţă ONU pentru climat – COP24 s-a deschis duminică la Katowice, în Polonia. Reprezentanţii a 200 de state au fost invitaţi aici în încercarea de a limita impactul, fără precedent, al schimbărilor de climă. Puţini au confirmat însă participarea la summitul propriu-zis ce se va derula timp de o singură zi – luni, 3 decembrie. Între timp, la Bruxelles, peste 65.000 de manifestanţi, potrivit poliţiei, au participat la cel mai mare marş pentru climat, organizat vreodată în Belgia.

Reuniunea COP24 are loc într-un context defavorabil pentru mediul înconjurător. În timp ce evenimentele climatice extreme se multiplică, raportul Organizaţiei Meteorologice Mondiale apărut pe 28 noiembrie estimează o creştere a temperaturii cu 3 grade Celsius până la finele secolului. Si totuşi, liderii Statelor Unite şi ai Braziliei refuză în continuare să înscrie ţările lor în lupta împotriva schimbărilor de climă.

La Katowice, liderii a 200 de state au fost invitaţi să discute despre punerea în aplicare a Acordului de la Paris, încheiat în 2015 şi care vizează limitarea încălzirii mediului înconjurător, sub  2 grade Celsius, până la finele secolului. La finalul discuţiilor, ar trebui conceput un «rulebook» - o astfel de cartă fiind negociată încă de la întâlnirea COP22 de la Marrakech.

Se doreşte o mai mare transparenţă – fiecare stat să explice cum se implica în acţiuni de mediu, cum le finanţează, cu ce rezultat. Apoi este analizat gradul de «flexibilitate» acordat statelor sărace pentru a diminua nivelul de poluare.

Statele dezvoltate ar trebui să furnizeze un ajutor financiar pentru ţările în curs de dezvoltare, un ajutor situat la 100 de miliarde de dolari, pe an, până în 2020. Potrivit unui studiu al ong-ului Oxfam, publicat în luna mai, mai puţin de jumătate din aceste fonduri au fost deblocate.

Pe continetul african, această întârziere a provocat revolta unor ong-uri iar responsabili amintesc că an de an, Africa înregistrează fenomene extreme – fie secetă puternică fie inundaţii record. Un alt punct nevralgic: destinaţia fondurilor. Statele din Nord favorizează finanţarea proiectelor de reducere a emisiilor poluante în timp ce statele africane cer un ajutor pentru a se adapta schimbărilor de mediu, spune un specialist african.

Realitatea este că Africa emite mai puţin de 4% din totalul mondial al gazelor cu efect de seră dar în schimb resimte foarte puternic schimbarea de climă.

Pe de altă parte, la Bruxelles, zeci de mii de persoane au manifestat pentru a aminti guvernului belgian de a-şi respecta anagajamentele luate în cadrul Acrodului de la Paris, în 2015, de a lupta împotriva încălzirii mediului.

Manifestanţii, paşnici, au cerut autorităţilor să ducă o politică de mediu ambiţioasă, o mai mare utilizare a noilor energii, mai multe piste de biciclete şi o mai bună calitate a aerului.   

Si dacă tot vorbim de biciclete, aproximativ 40 de biciclişti au ajuns duminică la locul de desfăşurare a COP24. EI au venit din Viena, au parcurs 600 de km pe bicicletă, pentru a promova acest mijloc de transport pentru a combate schimbările de climă.