Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pactul global ONU legat de migraţii sub tirul acuzaţiilor pe reţelele de socializare

2016-08-17t153426z_1674373877_s1aetvzeikaa_rtrmadp_3_europe-migrants-greece_0.jpg

Fenomenul migratoriu: pe glob sunt recenzaţi în prezent peste 277 de milioane de migranţi
Fenomenul migratoriu: pe glob sunt recenzaţi în prezent peste 277 de milioane de migranţi
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis/

La Marrakesch, în Maroc, este în plină desfăşurare un Forum modial pe tema migraţiei şi a dezvoltării. In prelungirea acestuia, săptămîna viitoare, pe 10 şi 11 decembrie, urmează să fie adoptat, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite, aşa numitul Pact global privind migraţiile. Pactul propune de fapt cîteva principii şi reguli legate de fenomenul migraţiei, care nu sunt constrîngătoare. Unele ţări însă refuză să le accepte.

Pe măsură ce trece timpul şi se apropie momentul adoptării Pactului se acumulează, s-ar părea, tot mai multe reticenţe legate de el. În iulie anul acesta, la New York, textul a fost validat de 191 de ţări. Numai două treimi din ele şi-au anunţat însă prezenţa la Marrakesch în vederea adoptării pactului. Statele Unite, Australia, Israelul, Italia, Elveţia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia s-au desolidarizat de acest document. In prezent, coaliţia aflată la putere în Belgia riscă să se destrame tot din cauza divergenţelor legate de acest document.

În principiu, acest Pact se doreşte un instrument orientativ de lucru pentru ca fenomenul migraţiilor să nu devină unul haotic. 23 de obiective sunt avansate pentru ca ţările care se află în prima linie a fenomenului migratoriu să se poată organiza mai bine. Ceea ce este absolut necesar, dacă ţinem cont că pe glob sunt recenzaţi în prezent peste 277 de milioane de migranţi, dintre care 234 de milioane au vîrsta la care pot lucra. Țările semnatare ale Pactului ar urma să schimbe sistematic informaţii legate de fenomenul migratoriu şi să asigure integrarea migranţilor. Cum spuneam, documentul nu are caracter juridic constrîngător, dar el este perceput de unele partide politice, mai ales de dreapta şi de extremă dreapta, ca o invitaţie în vederea instalării a milioane de migranţi în lumea occidentală.

Cotidianul Le Monde denunţă într-un articol enorma cantitate de „fakenews” care circulă în Franţa pe marginea acestui Pact, pe care preşedintele Emmanuel Macron urmează să-l semneze marţea viitoare. Mai ales pe reţelele de socializare, între numeroase „veste galbene”, circulă tot felul de speculaţii şi comentarii insidioase. Emmanuel Macron ar fi pe punctul de „a vine Franţa Organizaţiei Naţinilor Unite”, spun unii. Alţii afirmă că acest document, odată semnat, ar deschide porţile pentru „marea înlocuire de populaţie” în Europa, teoretizată de unii demografi sau filozofi precum Renaud Camus.

După cum arată Le Monde, aceste supoziţii şi zvonuri care circulă pe net în Franţa, în ciuda multiplicării lor, îşi au sursele în alte ţări din Europa. De mai multe luni cîteva partide de dreapta şi de extrema dreaptă duc o campanie de sabotare a proiectului. Partidul flamanzilor belgieni, „Vlaams Belang” califică pactul drept un „pericol imediat”. În Germania, extrema dreaptă a organizat chiar o manifestaţie, pe întîi decembrie, împotriva pactului legat de imigraţie.

Pînă acum, „vestele galbene” din Franţa n-au integrat în protestele lor tema imigraţiei. Deşi, indirect, unii militanţi au denunţat faptul că în Franţa cei care sunt „asistaţi” (şi nu muncesc) au uneori aceleaşi venituri precum cei care muncesc şi plătesc impozite. O aluzie evidentă la alocaţiile de care beneficiază multe familii de imigranţi. Era de aşteptat însă ca tema migratorie să intre în ecuaţia protestară a „vestelor galbene”, în măsura în care aceastea cer de fapt mai multă protecţie şi „deglobalizarea” societăţii.