Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mobilizare poliţienească maximă la Paris în ajunul unei zile care se anunţă cu mari violenţe

arc.jpg

Forte de ordine în jurul Arcului de Triumf din Paris, 1 decembrie 2018
Forte de ordine în jurul Arcului de Triumf din Paris, 1 decembrie 2018
Image source: 
REUTERS/Stephane Mahe

In ajunul „actului 4” al mobilizării „vestelor galbene”, ministerul francez de Interne îşi pregăteşte strategia de menţinere a ordinii. Ziua de sâmbătă, 8 decembrie, se anunţă una foarte riscantă, cu posibile violenţe extreme. Pentru a evita pe cât se poate dezordinea, furturile şi răniţii, autorităţile şi comersanţii au luat o serie de măsuri drastice: pe Champs-Elysées magazinele vor fi închise, mai multe muzee pariziene vor sta şi ele închise şi o serie de meciuri de fotbal şi de handbal, la Paris dar şi în afara capitalei, au fost amânate.

Protestele „vestelor galbene” – cei iniţial supăraţi pe creşterea taxelor pe benzină şi pe politica fiscală a guvernului dar care s-au extins acum la agricultori, studenţi şi elevi – au început acum trei săptămâni. Treptat, fronda s-a îndârjit, violenţele s-au multiplicat culminând sâmbăta trecută, pe întâi decembrie, la Paris, în cartierul arterei Champs-Elysées şi în jurul Arcului de Triumf.

Palatul Elysée, serviciile de informaţii şi Internele se tem de „o posibilă foarte mare violenţă” pe 8 decembrie. Alerta este deci maximă, mii de forţe de ordine au fost mobilizate contra „unei extreme drepte care visează la revoluţie şi a unei extreme stângi care vrea o insurecţie” după cum spune chiar o sursă de la Interne citată de agenţia France Presse. Radicalizarea unei părţi a „vestelor galbene” este evidentă. Una dintre figurile mediatice ale mişcării, Eric Drouet, a fost dat în urmărire după ce miercuri, pe un platou de televiziune, a lansat un apel la „invadarea palatului prezidenţial”. Acuzarea sub care este anchetat se cheamă „provocare la comiterea unei crime sau a unui delict”.

Aspru criticate după violenţele de sâmbăta trecută, autorităţile au decis acum să ia taurul de coarne. Strategia a fost modificată, oamenii de ordine vor fi mult mai mobili, mai ofensivi şi mai ales, mai numeroşi: în toată Franţa sunt pe picior de luptă 89.000 de poliţişti şi jandarmi din care 8.000 numai la Paris – faţă de „doar” 5.000 pe întâi decembrie. Intr-o intervenţie în faţa Senatului francez, Edouard Philippe, premierul Franţei, a lansat un apel „vestelor galbene” să nu vină mâine la Paris „pentru a nu cădea în capcana vandalilor”.

La Paris, multe magazine şi muzee vor fi închise sâmbătă

Legat de strategia poliţiei, am putea asista mâine la utilizarea mai rară a mijloacelor tehnice, tip gaze lacrimogene, dar la confruntări directe mai aspre, mai dure între forţele de ordine şi huligani.

De asemenea au fost rechiziţionate pentru sâmbătă 12 blindate uşoare, o premieră în ultimii trei ani, mai exact de la atentatele din 2015 încoace. Ele vor fi pro-poziţionate în faţa locurilor sensibile – preşedinţie, parlament, etc. – sau pentru a sparge anumite baraje. Autorităţile precizează însă că nu armata va manevra aceste blindate. Soldaţii francezi nu dispun de echipamentul necesar pentru menţinerea ordinii şi oricum, statutul lor nu le permite să intervină. Ca să poată fi mobilizate forţele armate, este nevoie ca în prealabil să fie declarată starea de asediu.

Comersantii îsi baricadeazà magazinele în ajunul lui 8 decembrie (Foto: Philippe Wojazer/Reuters)

Spitalele pariziene au instaurat şi ele un dispozitiv de vigilenţă iar o serie de medici şi cadre medicale sau nu vor fi şi ele gata să facă faţă unei zile care se anunţă agitată.

In fine, primăria Parisului a demontat 2.000 de elemente de mobilier urban şi va închide mâine 160 de staţii de Vélib, serviciul de biciclete municipale.

Prefectura de poliţie a capitalei le-a cerut comersanţilor din sectorul Champs-Elysées să rămână cu obloanele trase pe 8 decembrie. La fel, zece muzee pariziene vor fi şi ele închise. Printre ele, Luvrul, Musée d’Orsay, Petit şi Grand Palais, muzeul de artă modernă nu vor primi vizitatori. Opera din Paris – Garnier şi Bastilia - şi-a anulat spectacolele de mâine seară iar traseul marşului pentru climă a fost modificat. In fine, emblema Parisului, turnul Eiffel, este şi el închis. Evident, toate biletele cumpărate în prealabil vor fi rambursate.

Ce se anunţă pe plan politic? Ce măsuri sau intervenţii sunt aşteptate?

Guvernul francez a difuzat un clip video contra spărgătorilor intitulat „A manifesta este un drept. Să învăţăm deci să-l exercităm”. In răstimpul celor 30 de secunde ni se reaminteşte printre altele că „a manifesta nu înseamnă a sparge şi distruge patrimoniul”, aluzie la faptul că săptămâna trecută fusese vandalizat Arcul de Triumf.

Tot pe plan politic, în afara apelurilor la calm lansate de mai toţi responsabilii dar şi de liderii sindicali şi patronali, să mai notăm că preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, din dorinţa de a nu pune paie pe foc, a decis să se exprime de abia la începutul săptămânii viitoare şi nu acum aşa cum îi cere o parte a opoziţiei şi unii dintre liderii „vestelor galbene” care-l consideră principalul vinovat al situaţiei actuale şi deci principala lor ţintă.

Un grup de 175 de personalităţi au lansat în paginile ziarului Le Parisien un apel la calm. Printre semnatari se regăsesc filosoful Bernar-Henri Lévy, un fost mare patron, preşedintele Festivalului de film de la Cannes Pierre Lescure, un animator de televiziune, actorul Thierry Lhermitte şi chiar o fostă miss France....

Pe de altă parte, potrivit unul sondaj de opinie, pentru prima dată din 17 noiembrie încoace, dat de debut a protestelor, susţinerea opiniei publice în favoarea „vestelor galbene” este în scădere cu 6 puncte. Cu toate acestea, simpatia pentru mişcare rămâne mare, două treimi dintre francezi sprijină revolta.

Ce poziţie a luat până acum societatea civilă?

Contestaţia ia amploare mai peste tot iar eforturile guvernului de a calma spiritele sunt deşarte. Angajaţii de la căile ferate voriau şi ei să se mobilizeze mâine înainte de a-şi schimba părerea în ultimul moment. Agricultorii vor să protesteze săptămâna viitoare. Liceele şi universităţile se încing şi ele tot mai mult. O serie de astfel de instituţii de învăţământ sunt déjà blocate, mai ales la Paris, tinerii profitând de context pentru a cere abrogarea reformei din educaţie.

Extras din filmul video cu interpelarea tinerilor la Mantes-la-Jolie

In periferia Parisului, la Mantes-la-Jolie, 151 de tineri au fost interpelaţi în urma unor incidente violente care au avut loc în faţa unui liceu. Actele comise de ei au fost calificate de ministrul de interne Christophe Castaner drept „total iresponsabile, periculoase şi inacceptabile”. Problema este că pe reţelele de socializare, imaginile cu aceşti zeci de tineri, îngenuncheaţi şi cu mâinile legate la spate sau deasupra capului sub supravegherea poliţiştilor, au şocat toată Franţa şi nu numai. Politicieni de stânga au reacţionat imediat la aceste „scene nedemne de Republica franceză” cum spunea unul dintre ei. Ministrul Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, s-a declarat şi el „şocat” de aceste imagini dar a cerut ca ele să fie contextualizate. „Elemente din afara liceului au comis acte reprobabile şi au atacat forţele de ordine care le-au neutralizat apoi” a spus oficialul. De partea ei, preşedinta conservatoare a regiunii pariziene, Valérie Pécresse, a cerut şi ea ca imaginile să fie repuse în context, amintind că „în ciuda faptului că au fost găsite o serie de butelii de gaz în apropiere, nu s-a înregistrat, din fericire, niciun rănit”. Ministrul de Interne a declarat e partea sa că „la Mantes-la-Jolie avuseseră loc în ultimele zile o serie de violenţe urbane iar cei veniţi la bătaie ieri nu erau neapărat liceeni”. Cu toate acestea, o serie de anchete au fost lansate de autorităţi pentru a evalua procedura poliţiei dar şi pentru a determina cine este autorul filmului video difuzat cel mai mult pe reţelele de socializare.

Mobilizare poliţienească maximă la Paris în ajunul unei zile care se anunţă cu mari violenţe