Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa şi "vestele galbene" în aşteptarea cuvântului prezidenţial

macron_veste.jpg

Preşedintele Emmanuel Macron (centru) şi ministrul de interne Christophe Castaner pe bulevardul Champs-Elysées
Preşedintele Emmanuel Macron (centru) şi ministrul de interne Christophe Castaner pe bulevardul Champs-Elysées
Image source: 
Credit foto: Thibault Camus/Pool via REUTERS

În Franţa, după o nouă zi de mobilizare naţională masivă a "vestelor galbene", este aşteptată o intervenţie televizată a preşedintelui Emmanuel Macron. Contestat, aflat sub presiunea unei mobilizări sociale inedite cu tendinţe insurecţionale, şeful statului urmează să anunţe măsuri destinate să calmeze tensiunile în Franţa.

Marja de manevră a preşedintelui nu este foarte mare pentru că mişcarea "vestelor galbene" reprezintă deja o pierdere de cinci miliarde de euro din bugetul statului. Cu toate acestea executivul a înţeles că francezii aflaţi într-o situaţie de precaritate salarială aşteaptă gesturi semnificative în vederea sporirii puterii de cumpărare şi reducerea diverselor taxe şi impozite.

Într-un fel, preşedintele Emmanuel Macron şi guvernul condus de Edouard Philippe pot respira uşuraţi. Sîmbătă 8 decembrie nu s-a produs "apocalipsa" pe care o anunţau unii. Violenţele şi actele de vandalism au fost mai puţin numeroase la Paris decît pe întîi decembrie, deşi tensiunile au crescut în oraşe precum Bordeaux sau Toulouse. Executivul poate miza deci pe un reflux al agresivităţii, datorat şi măsurilor excepţionale luate la nivelul dispozitivului securitar. Numărul de persoane reţinute de poliţie în context de criză socială a fost, sîmbătă 8 decembrie, fără precedent: 1385 de interpelări şi 975 de persoane arestate pe întregul teritoriu francez.

Mai rămîne însă ca preşedintele să reia un dialog credibil cu francezii. Misiune deloc uşoară, pentru că în prezent un fel de "ură de clasă" s-a focalizat asupra cuplului prezidenţial. "Brigitte, on arrive. Macron, on n’a pas un sou" se putea citi sîmbătă pe spatele unei veste galbene, ceea ce am putea traduce prin "Sosim, Brigitte. Macron, nu mai avem nici un ban."

Potrivit unor jurnalişti care citează surse de la Palatul Elysée, preşedintele este foarte afectat întrucît asupra persoanei sale se concentrează acum, ca asupra unui simbol negativ, toate resentimentele "vestelor galbene". Rămîne de văzut dacă el va găsi cuvintele potrivite, credibile, poate impregnate de o notă autocritică, pentru a recîştiga încrederea unei populaţii exasperate, sau măcar pentru a obţine un moment de pauză în materie de contestaţii, astfel încît un veritabil dialog democratic să poată începe.