Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


70 de ani de la adoptarea Declaraţiei universale a drepturilor omului

000_arp2203346_dudh_dossier_1920_web.jpg

Semnarea Declaraţiei universale a drepturilor omului, la Paris, pe 16 septembrie 1948, la Palatul Chaillot
Semnarea Declaraţiei universale a drepturilor omului, la Paris, pe 16 septembrie 1948, la Palatul Chaillot
Image source: 
Credit foto: Intercontinentale / AFP

Luni 10 decembrie se împlinesc 70 de ani de la adoptarea Declaraţiei universale a drepturilor omului, text fondator al dreptului internaţional. Unii comentatori constată însă că în prezent devin dominante discursurile naţionaliste şi cele care contestează principiul universalităţii drepturilor omului.

Textul adoptat în urmă cu 70 de ani nu avea caracter constrîngător, dar era pentru prima dată că o bună parte a umanităţii îşi punea semnătura pe un manifest de acest gen. Un universitar francez, Dominique Rousseau, analizează în cotidianul Libération modul în care Declaraţia universală a drepturilor omului este tot mai des desemnată ca fiind la originea multor eşecuri şi fenomene negative.

Faptul că nucleul familial nu mai este ce a fost, apariţia populismului, dificultăţile celor desemnaţi să guverneze în sistemele democratice, egoismul materialist şi multe altele sunt puse pe seama acestui document fondator al epocii postbelice.  

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, doamna Michelle Bachellet, fostă preşedintă a statului Chile, avertizează că în contextul mondial actual Declaraţia este mai necesară decît oricînd. „Preceptele sale, spune ea, sunt atît de fundamentale încît pot fi aplicate tuturor noilor dileme, inclusiv celor legate de schimbările climaterice şi de inteligenţa artificială.

Un universitar britanic, Conor Gearty, citat de Agenţia France Presse, regretă însă faptul că astăzi Statele Unite, care au jucat un rol esenţial în promovarea Declaraţiei, nu-şi mai asumă respectiva misiune. Preşedintele american Donald Trump, care atacă „multilateralismul”, a retras de altfel Statele Unite din Consiliul ONU al drepturilor omului.