Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron: Măsuri pentru ieşirea din criza declanşată de “Vestele galbene”

presedintele_frantei_emmanuel_macron_la_palatul_elysee_10_decembrie_2018.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron la Palatul Elysée, 10 decembrie 2018.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron la Palatul Elysée, 10 decembrie 2018.
Sursa imaginii: 
Yoan Valat/Pool via REUTERS

Preşedintele Emmanuel Macron: Creşte salariul minim pe economie, orele suplimentare vor fi defiscalizate, vor fi exoneraţi de la plata contribuţiilor sociale pensionarii cu pensii mai mici de 2.000 de euro.El a decretat starea de urgenţă economică şi socială.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron anunţă măsuri pentru a răspunde protestatarilor reuniţi în cadrul mişcării “Vestele galbene”. Aceştia au manifestat în ultímele săptămâni în întreaga Franţă: au blocat şosele şi austostrăzi, rafinării, au determinat închiderea benzinăriilor şi au provocat importante pagube materiale în urma violenţelor iscate.

Protestul a pornit după ce a crescut preţul carburantului ca urmare a instituirii unei taxe pe carbón. Ulterior, lista de revendicări a ajuns la 42 de puncte iar tot mai mulţi francezi au declarat că susţin mişcarea chiar dacă nu participau la manifestaţiile violente.

"Evenimentele din ultímele săptămâni din Franţa au perturbat naţiunea întreagă", şi-a început discursul şeful statului. "Ele au antrenat revendicări legitime şi violenţe inadmisibile", a precizat Emmanuel Macron.  Iar cei care le-au provocat, a avertizat şeful statului, nu vor beneficia de nicio clemenţă. El spune că "oportunişti au încercat să profite de protéste sincere pentru a distruge iar "iresponsabili" politici au încercat să busculeze ţara, căutând să provoace anarhie". 

"Nicio nemulţumire nu poate justifica atacul asupra unui poliţist ori a unui jandarm, distrugerea unor magazine ori a unor instituţii publice", a precizat în discursul său Emmanuel Macron adăugând că nu uită că există o nemulţumire ce este împărtăşită de mulţi francezi.

El aminteşte că la început a fost o revoltă împotriva unei taxe –cea pe carbon, care a determinat creşterea preţului la combustibil. Taxa a fost ulterior anulată.

Dar, subliniază preşedintele, nemulţumirea este mult mai profundă şi este una justă. "Sunt ani întregi de nemulţumiri" spune el, asumându-şi responsabilitatea pentru faptul că de un an şi jumătate nu a ştiut cum să aducă un răspuns rapid şi puternic problemelor existente.

Emmanuel Macron a decretat «starea de urgenţă economică şi socială» şi a cerut parlamentului şi guvernului să ia o serie de măsuri care să intre în vigoare de la începutul lui 2019.

Concret, preşedintele anunţă o creştere a salariului minim pe economie, cu 100 de euro, din 2019. Preşedintele a cerut tuturor angajatorilor, care pot, să ofere salariaţilor, o primă de sfârşit de an. Ea nu va fi taxată ori impozitată.  

Preşedintele Emmanuel macron anunţă şi renunţarea la creşterea contribuţiei sociale în cazul pensionarilor – în acest moment, doar cei care aveau o pensie mai mică de 1.200 de euro erau exceptaţi de la plata acestei contribuţii iar din 2019 sunt incluşi cei care au o pensie mai mică de 2.000 de euro pe lună.

Orele suplimentare vor fi plătite fără a fi impozate ori taxate, din 2019. Măsura impozitării fusese luată în mandatul lui Nicolas Sarkozy.

Iar pentru a combate evaziunea fiscală, patronii societăţilor franceze vor trebui să îşi achite impozitul în Franţa. Vor fi taxate şi marile companii care realizează un profit în Franţa – iar aici se referă la giganţii internetului.

Noi măsuri vor fi anunţate în zilele următoare după ce preşedintele se va întâlni cu liderii marilor societăţi prezente în Franţa.

Va trebui abordată şi problema migraţiei, adaugă preşedintele fără să anunţe, pe moment măsuri concrete în acest sens.

Deciziile vor fi prezentate miercuri în Adunarea Naţională, de premierul Edouard Philippe.